PHP reprezinta unul dintre cele mai importante limbaje de programare in mediul online, deoarece este utilizat in majoritatea website-urilor si aplicatiilor web. Motivul popularitatii sale este legat de usurinta de utilizare si de functiile avansate puse la dispozitie. Exista multe CMS-uri create pe PHP, in special WordPress. Cu toate acestea, orice versiune poate prezenta unele vulnerabilitati. Iata care sunt cele mai frecvente tipuri de atacuri si cum te poti proteja de ele pe serverul de gazduire web ieftina!

Cross-Site Scripting (XSS)

Acest tip de atac este caracterizat prin inserarea unui cod compromitator sau a unui script in website care apoi fura datele. Adesea, o astfel de amenintare ajunge in magazinele online cu o baza mare de utilizatori inregistrati. Atacatorul face rost de informatii despre cookies, sesiuni si istoric. Intr-un atac XSS, codul utilizat il inlocuieste pe cel actual. Din acelasi motiv, poate fi foarte greu de detectat.

Cross-Site Request Forgery (CSRF)

CSRF este un atac asemanator cu XSS, deoarece scopul este tot cel de furt. Un astfel de atac de forta poate duce si la modificari in baza de date sau chiar la stergerea completa a acesteia pe serverele de gazduire web ieftina. Atacul se initiaza in momentul in care dai click pe un link suspect in email sau browser, care este trimis de un hacker.

Hijacking

Cele mai citite articole

In acest atac se obtine acces la sesiunea de login. Acest lucru se intampla prin intermediul conexiunii care se afla inca in progres, atacatorul fiind cel care intercepteaza totul printr-o cerere catre server. Se poate ca un atac de acest tip sa fie creat si prin unul XSS. Daca iti doresti sa previi un astfel de eveniment, este important sa legi conexiunea de adresa ta IP. In felul acesta, solicitarile care par dubioase in serviciul de gazduire web ieftina vor fi respinse si vei instiintat atunci cand cineva incearca sa-ti sparga contul.

Care sunt cele mai importante masuri de securitate in PHP?

Baza de date reprezinta elementul cheie in orice aplicatie sau site web, deoarece atacurile au loc de multe ori printr-un perimetru deschis in aceasta. Se poate ca amenintarile sa apara insa si datorita faptului ca nu exista nicio protectie pentru transferul de informatii. De aceea, este important sa utilizezi un certificat SSL. Acesta cripteaza datele confidentiale ale utilizatorilor in siguranta si le permite acestora sa efectueze plati, eliminand majoritatea riscurilor. Un alt lucru pe care trebuie sa-l faci este sa utilizezi ultima versiune de PHP. Desi acest pas nu este obligatoriu, versiunile vechi pot prezenta multe vulnerabilitati.

Majoritatea firmelor de gazduire web ieftina nu au software-ul PHP la zi, din cauza faptului ca dezvoltatorii au nevoie de fonduri suplimentare pentru a rescrie codul. Este insa recomandat sa alegi un brand care sa ofere acest avantaj, pentru ca asa vei imbunatati nivelul de performanta. 

Fiecare versiune PHP are un ciclu de viata de aproximativ 3 ani, suportul fiind valabil doar in primii 2. Ulterior, programele malware si virusii pot patrunde mai usor, iar singurul ajutor pe care-l primesti este oferit in situatiile critice. Pe langa asta, versiunile PHP din prezent faciliteaza o viteza de incarcare superioara. Spre exemplu, PHP 7.4 este de 2 ori mai rapid decat PHP 5. Drept urmare, experienta vizitatorilor este mai placuta, iar brandul tau devine mai stabil pe piata

Cum verifici ce versiune PHP folosesti in prezent?

Acest lucru il poti face accesand panoul de control si apoi sectiunea specifica. In unele cazuri, poti modifica versiunea PHP intr-un singur click. Instaleaza un plugin pentru a analiza nivelul de compatibilitate cu CMS-ul si creeaza un back-up pentru a fi sigur ca nu vor exista probleme ulterioare.

Cele mai citite articole