Top 10 Obiective turistice de vizitat in Atena

Atena se mandreste cu o istorie remarcabila de peste 3.000 de ani. Stabilit intre sapte dealuri si inconjurat de munti, orasul a inflorit in antichitatea clasica si a fost locul de nastere al lui Socrate, Pericle si Sofocle. Numele orasului face referire la zeita intelepciunii, Atena, care, potrivit legendei, le-a oferit grecilor maslinul aE un simbol al pacii si al prosperitatii.

Capitala Greciei este cunoscuta ca leaganul culturii si al civilizatiei si locul de nastere al democratiei. Mai mult decat o simpla relicva a trecutului sau glorios, Atena este astazi o capitala moderna plina de viata.

Atena este renumita pentru ruinele si monumentele sale istorice, insa orasul a devenit un important centru european al culturii, vietii de noapte si al activitatilor sportive. In continuare, va prezentam o imagine de ansamblu asupra principalelor atractii turistice din Atena.

Top 10 Obiective turistice de vizitat in Atena

1. Acropole si templul Parthenon

Putine locuri din lume se compara cu Acropolele din Atena, cu templul Parthenon care vegheaza timp de secole de pe stanca. O amintire a gloriei din Atena antica, Acropole a fost centrul orasului antic si a functionat ca o cetate datorita locului sau protejat. Grecii au denumit Acropolele „stanca sacra a Atenei”.

O cladire emblematica este Parthenonul, cel mai mare templu din perioada antichitatii clasice, care dateaza din 447 i.Hr. pana in 338 i.Hr. Cu randurile sale de coloane dorice si detaliile sculpturale uimitoare, templul ofera o priveliste uimitoare. In friza din partea de est, basoreliefurile infatiseaza nasterea zeitei Atena.

Alte ruine ale Acropolei includ Erechtheion, un complex de sanctuare antice construite intre 421 i.Hr. si 395 i.Hr. Cea mai faimoasa caracteristica a complexului Erechtheion este pridvorul cariatidelor, cu sase statui de domnisoare in locul coloanelor dorice.

Va recomandam sa vizitati si Muzeul Acropolei, aflat sub dealul Acropole, care contine una dintre cele mai valoroase colectii de arta greceasca antica din lume.

Adresa: strada Dionysiou Areopagitou nr. 15

Acropole Atena
Acropole
Templul Parthenon Atena
Templul Parthenon

2. Agora Greciei Antice

Agora a fost piata si centrul vietii sociale si comerciale in Atena antica. Cuvantul grecesc „agora” inseamna „adunare unde se tine un discurs public”, indicand faptul ca acest loc a fost o piata unde oamenii vorbeau in public. Agora a fost de asemenea un loc de administrare si comert, precum si locul de intalnire al Agora tou Dimou, un grup care avea rolul de a lua decizii civice. Totodata, aici se desfasurau evenimente sportive si spectacole de teatru.

Din Agora, puteti face o plimbare placuta pe drumul care urca pe deal (Kolonos Agoraios). Aici veti descoperi un monument impresionant: Templul lui Hefaistos. Acest templu doric din secolul al V-lea i.Hr. este unul dintre cele mai bine conservate temple grecesti antice, datorita convertirii sale intr-o biserica crestina, care l-a salvat de la distrugere. Templul a fost proiectat pe un plan clasic, cu sase randuri a cate 13 coloane.

Deasupra Agorei Romane, aflata la doar 16 metri distanta, se afla Biblioteca antica a lui Hadrian, un complex de cladiri fondat de imparatul Hadrian in anul 132 d.Hr.

Cele mai citite articole

Adresa: Strada Andrianou nr 24, Atena

Agora Greciei Antice

3. Teatrul lui Dionysos

Acesta este locul de nastere al teatrului european: prima piesa de teatru a fost pusa in scena in anul 534 i.Hr. la Teatrul lui Dionis (Dionysos) din Atena. Multe dintre cele mai cunoscute comedii si tragedii antice grecesti au debutat pe scena de aici.

Construit in secolul al VI-lea i.Hr., teatrul este dedicat lui Dionysos, zeul vinului si al veseliei. Situat la poalele Acropolei, teatrul putea gazdui peste 17.000 de oameni, locurile fiind dispuse pe 64 de randuri. In prezent, doar 20 de randuri au ramas intacte. Locurile pe care stateau spectatorii obisnuiti erau din calcar, in timp ce persoanele importante aveau rezervate tronuri din marmura.

Teatrul lui Dionisos Atena

4. Templul lui Zeus

Templul lui Zeus a fost cel mai mare templu din Grecia antica. Desi Partenonul este mai bine pastrat, Templul lui Zeus din Olimp a fost o structura impresionanta la vremea sa. Templul dateaza din secolul al VI-lea i.Hr., dar nu a fost finalizat pana in secolul al II-lea d.Hr. de catre imparatul Hadrian.

Este simplu sa iti imaginezi grandoarea impusa de acest templu, in forma sa completa. Peste o suta de coloane enorme de marmura sustineau magnificul sanctuar. Doar 15 coloane au mai ramas in picioare, iar o alta coloana ce a supravietuit se afla pe pamant. Cu toate acestea, prezenta monumentala a ruinelor ofera sentimentul dimensiunii impresionante a cladirii originale. Structura gigantica a fost un altar dedicat lui Zeus cel atotputernic, cunoscut sub numele de Regele Zeilor. In apropiere, chiar la nord de Templul lui Zeus se afla un mic parc ce contine ruinele zidului lui Themistokles si baile romane antice.

Adresa: Centrul orasului, langa Poarta Atenei si strada Athanasiou Diakou, Atena

Templul lui Zeus din Atena

5. Muzeul National de Arheologie

Fondat in secolul al XIX-lea, Muzeul National de Arheologie al Atenei este cel mai mare muzeu arheologic din Grecia si unul dintre cele mai mari muzee de antichitati din lume. Muzeul este gazduit intr-o impresionanta cladire neoclasica de 8.000 de metri patrati. Sunt expuse cinci colectii permanente cu peste 11.000 de exponate, oferind o imagine de ansamblu a civilizatiei grecesti de la preistorie si perioada clasica pana in antichitatea tarzie.

Colectia preistorica acopera o perioada cuprinsa intre anii 6.000 i.Hr. pana in 1050 i.Hr. (perioadele neolitice, cicladice si miceniene) si prezinta descoperiri din asezamantul preistoric de la Thera.

Colectia de sculpturi prezinta sculpturi grecesti antice din secolul al VI-lea i.Hr. pana in secolul al V-lea i.Hr., inclusiv capodopere rare. Colectia de vaze si obiecte decorative prezinta cerami…
Sursa : www.b24fun.ro

Cele mai citite articole