Consultul optometric regulat este esențial pentru a menține claritatea vederii și pentru a preveni problemele care ar putea să o afecteze. În acest articol, vei descoperi semnalele care indică nevoia unei vizite la optometrist și vei înțelege de ce această acțiune preventivă este atât de importantă pentru tine.

Dacă prezinți simptome ce pot semnala probleme de vedere

Există unele simptome care ar trebui să te determine să iei în considerare efectuarea unui test de vedere în Suceava. Printre semnele de alarmă ce pot indica probleme de vedere sunt [1]: 

  • durerile de cap. În mod obișnuit, acestea apar deoarece ochii sunt forțați să compenseze deficiențele vizuale, ceea ce poate duce la oboseală și tensiune oculară;
  • vederea încețoșată. Aceasta poate indica o varietate de probleme de vedere, inclusiv miopie, hipermetropie, astigmatism;
  • dificultățile de focalizare. Dacă observi că ai probleme în a te concentra asupra obiectelor apropiate sau îndepărtate ori dacă ochii tăi obosesc rapid în timpul citirii sau al utilizării computerului, ar trebui să iei în considerare programarea unei vizite la optometrist;
  • sensibilitatea la lumină, cunoscută și sub numele de fotofobie. Aceasta poate fi un semn al unei varietăți de afecțiuni, inclusiv inflamația ochiului sau o afecțiune a corneei. 

Pentru actualizarea prescripției de ochelari sau lentile de contact

Actualizarea prescripției de ochelari sau lentile de contact are un rol-cheie în menținerea unei vederi sănătoase. Ochii pot suferi modificări în timp, de aceea, ceea ce a funcționat odată în cadrul prescripției de ochelari sau lentile de contact s-ar putea să nu mai fie adecvat.

Simptomele precum vederea încețoșată, durerile de cap, ochii obosiți sau dificultățile de a vedea la anumite distanțe pot semnala necesitatea actualizării prescripției [2].

Referitor la momentul actualizării prescripției, există câteva recomandări generale. Prescripția ar trebui actualizată o dată pe an sau atunci când se observă orice schimbare în vederea sau confortul ochilor. Achiziționarea unei perechi noi de rame poate fi, de asemenea, un moment bun pentru a verifica dacă prescripția este încă actuală. Cu prescripția nouă poți merge la un magazin de ochelari de vedere în Suceava și îți poți achiziționa un model nou de rame. 

Dacă ai peste 40 de ani

Pentru persoanele cu vârsta peste 40 de ani, recomandările specifice includ efectuarea unui control optometric cel puțin o dată la doi ani [3].

Prezbiopia, cataracta și glaucomul sunt doar câteva dintre problemele comune de vedere care pot apărea odată cu înaintarea în vârstă [3]. Prezbiopia este o condiție normală care afectează capacitatea de a vedea de aproape și care este adesea corectată cu ochelari de vedere. Cataracta este o opacifiere a cristalinului ochiului care poate duce la o scădere a vederii, în timp ce glaucomul este o afecțiune care deteriorează nervul optic și poate duce la pierderea permanentă a vederii.

Prin consultul optometric, se pot identifica semnele timpurii ale bolilor oculare. Detectarea timpurie poate ajuta la prevenirea progresiei bolii și la menținerea unei bune sănătăți a ochilor.

Pentru un consult optometric de rutină

Chiar dacă nu există simptome evidente, un consult optometric de rutină poate contribui la sănătatea oculară. Acesta poate detecta semne timpurii ale unor afecțiuni care în stadiile incipiente nu prezintă simptome. Prin identificarea precoce a unor probleme de vedere, se pot lua măsuri imediate pentru tratarea și limitarea progresiei lor.

Monitorizarea continuă a sănătății ochilor prin examinări regulate poate evidenția orice modificare a vederii sau a stării de sănătate a ochilor. Aceasta are rol în menținerea unei vederi bune și pentru prevenirea oricărui declin semnificativ al vederii.

Nu aștepta semnele problemelor de vedere pentru a acționa! Fă din consultul optometric o prioritate și programează-ți astăzi o vizită la optometrist! Fie că este timpul pentru un control de rutină sau ai observat schimbări în vederea ta, un optometrist poate oferi îndrumarea și soluțiile de care ai nevoie. 

Cele mai citite articole

Bibliografie: 

1. 15 Signs You Should See an Eye Doctor | Visionary Eye Centre. visionaryeyecentre.com/15-signs-you-should-see-an-eye-doctor/. Accessed 26 Mar. 2024;

2. “5 Signs Your Eyeglass Prescription Is Wrong – Calgary Optometrists.” Marketmalloptometry.ca, marketmalloptometry.ca/blog/5+Signs+It039s+Time+to+Change+The+Prescription+of+Your+Eyeglasses/122. Accessed 26 Mar. 2024;

3. “Exams for over 40’S || ILife Opticians.” Ilifeopticians.co.uk, ilifeopticians.co.uk/exam-over40.php. Accessed 26 Mar. 2024.

Cele mai citite articole