Jimi Hendrix este unul dintre cei mai buni chitariști din istorie, iar moștenirea sa este una bogată. Totuși, au rămas unele lucruri mai puțin știute despre el.

Iată care sunt acestea:

1. A fost răpit după un concert – Scriitorul Charles R. Cross a dezvăluit în autobiografia „Room Full of Mirrors: A Biography of Jimi Hendrix” cum fostul chitarist a fost răpit după un concert efectuat la clubul din Greenwich Village. Jimi a plecat cu un necunoscut, dar acesta l-a luat ostatic. Răpitorul a cerut ca managerul lui Jimi, Michael Jeffery, să renunțe la contractul semnat cu el în schimbul eliberării. Drept urmare, Jeffery a adus mai mulți oameni pentru a-i cauta pe răpitori, iar Jimi a fost găsit două zile mai târziu nevătămat. Astfel, Noel Redding, basistul din Jimi Hendrix Experience, a bănuit chiar că Jeffery a înscenat răpirea pentru a-l descuraja pe acesta să caute alți manageri.

Cele mai citite articole

2. Despre Jimi Hendrix s-au făcut 17 filme, s-au scris 3 cărți și a apărut și un joc – Popularitatea ridicată pe care Jimi Hendrix a avut-o este redată și de faptul că despre el s-au făcut 17 filme, cel mai cunoscut fiind Jimi Hendrix: The Uncut Story (2004). În plus, sunt trei cărți autobiografice, cea mai cunoscută fiind semnată de Sharon Lawrence, cu titlul „Jimi Hendrix: The Man, the Magic, the Truth”. Pe https://casino.netbet.ro/ este disponibil inclusiv jocul Jimi Hendrix. Acesta a fost lansat de compania NetEnt în 2011, are o grafică foarte bună, iar coloana sonoră este la înălțime, cu câteva melodii de la Jimi Hendrix. Printre simbolurile jocului se află cele două chitare ale lui Jimi, dar și chipul acestuia, alături de ochiul, floarea, inima, discul și semnul de pace.

3. Jimi Hendrix a făcut Armata ca să scape de închisoare – La vârsta de 18 ani, el a fost prins de poliție după ce a furat mașini și i s-au oferit două opțiuni: ori merge la închisoare, ori se alătură Armatei. A ales a doua opțiune și a făcut un stagiu de pregătire de 8 săptămâni în Divizia 101 Aerotransportantă din Fort Campbell. Au urmat opt luni de pregătire alături de parașutiști. El a susținut ani în șir că a fost eliberat după ce și-a rupt glezna într-o aterizare cu parașuta. Totuși, sergentul său de pluton a scris într-un raport că „nu are niciun interes să urmeze o carieră în Armata și că nu va ajunge niciodată la standardele dorite”. Tot în Armată, Jimi l-a întâlnit pe basistul Billy Cox, pe care l-a avut alături în Jimi Hendrix Experience. Perioada petrecută în Armată l-a ajutat pe Jimi să se disciplineze și toată viața și-a făcut patul dimineața ca în timpul stagiului militar.

4. A avut un concert la 9 dimineața – Pe 18 august 1969, Jimi Hendrix a urcat pe scenă la Woodstock la ora 9 dimineața. Din cauza problemelor tehnice și meteorologice, concertul nu a putut fi susținut în seara precedentă, dar Jimi a ales să concerteze la ora 9 dimineața, desi i se oferise și varianta de a reprograma pentru următoarea seară. Drept urmare, la concert au asistat mai puțin de 200 de mii de oameni, față de 500 de mii câți erau în seara precedentă. Dar Jimi era un star internațional și și-a respectat statutul. El a făcut spectacol la 9 dimineața și a primit 18 mii de dolari, echivalentul a 125.000 de dolari în banii de astăzi.

5. Cum i s-a schimbat numele lui Jimi – În 1966, când Hendrix a ajuns la Londra cu gândul că va ajunge un star, numele său de scenă era Jimmy Hendrix. Managerul său de atunci, Chas Chandler, a decis ca numele să fie Jimi, susținând că este o variantă mai exotică.

Cele mai citite articole