Shane este o productie western din 1953, regizata de George Stevens. Productia este ecranizarea romanului omonim, lansat in 1949  sub semnatura lui Jack Schaefer. Shane este eroul. El ajunge intr-un oras din Vest, unde se vede implicat in tot felul de actiuni si probleme.

Shane este westernul tipic, cel care ramâne în mintea privitorului. Cum spunea si profesorul Murray Pomerance într-una din cartile sale : “Shane“ nu este cel mai glorios western, pentru mine asta ar fi „El Dorado“ (1967), nici cel mai masculin – „Râul rosu“ (1948), nici cel mai autentic – „McCabe and Mrs. Miller“ (1971), nici cel mai ciudat – asta ar fi „Johnny Guitar“ (1954) si nici cel mai dramatic – „Diligenta“ (1939), este un western exemplar.

Filmul este o succesiune de imagini emblematice: de la cizmele de cowboy albe, din piele de caprioara, pe care le poarta eroul (Alan Ladd), la fermierul necinstit si vacarii sai nespalati si grosolani; colonistul umil si nevasta sa iubitoare, harnica si blânda, baietelul lor naiv, Joey; taciturnul si precautul proprietar de cârciuma si al magazinului general; timidul emigrant suedez, ucigasul platit – toate sunt personaje create ca la carte. Nu lipseste nici unul din orasul de provincie.     

Shane se stabileste o perioada în casa colonistului, care are probleme cu pamântul pe care-l detine si care este dorit de fermier. Aici, eroul o farmeca poate prea mult pe sotia cuminte a acestuia si-l initiaza pe baietel în trasul cu arma. Wilson, ucigasul platit, este adus pentru a-i elimina pe colonisti, si ar avea toate sansele, daca Shane n-ar interveni în favoarea acestora. Cum era de asteptat, binele triumfa, iar la finalul filmului, constient de influenta pe care a avut-o asupra acestei familii, Shane încaleca pe calul sau si pleaca intr-un amurg care le întrece pe toate celelalte, urmarit de micutul Joey, care striga „Shane, Shane, te iubesc!“.

Cele mai citite articole

Productia a fost filmata în Jackson Hole si chiar daca a fost facuta înainte sa apara ecranul lat si sunetul Dolby Stereo, continua sa ofere imagini memorabile.

Filmul a adus studiourilor un profit de 17 milioane de dolari

Regizorul George Stevens l-a dorit, mai intai, pe Montgomery Cliff in rolul principal, si pe William Holden pentru rolul Joe Starrett. Cand amandoi s-au dovedit a fi indisponibili, proiectul era aproape abandonat. Stevens l-a rugat pe directorul Paramount Pictures, Y. Frank Freeman, sa caute cativa actori disponibili, iar, in trei minute, acesta i-a ales pe Alan Ladd, Van Heflin si Jean Arthur. Desi filmul a fost realizat in perioada iulie – octombrie 1951, acesta a fost lansat abia doi ani mai tarziu. Paramount s-a gandit foarte serios sa-l vanda altui studio, considerand ca filmul nu va scoate profit semnificant, insa productia a fost un succes la acea vreme, aducand un profit de 17 milioane de dolari.

„Shane“ a fost clasat de Institutul American de Film pe locul 45 în topul celor mai bune filme din toate timpurile. Acest lucru se datoreaza mai ales cadrelor naturale. Violetii Munti Teton în fundal, o caprioara aplecata deasupra unui iaz, in timp ce Joey o tinteste cu arma de jucarie, regizorul face ca pâna si noroiul sa para o ciocolata topita. Exista doua scene pentru care acest film merita revazut. Wilson paseste tantos pe trotuarul de scânduri, cu cizmele sale cu pinteni – un prim-plan cu câinele vagabond al orasului îndepartându-se cu coada între picioare. O  a doua scena este aceea în care Shane este primit la cina în casa colonistului. Este servit aici cu o placinta cu mere aburinda, aurie, pufoasa, placinta placintelor, scoasa din cuptor de o fetita draguta, îmbracata într-o rochita cu patratele si servita cu cafea neagra.

Distributie: Allan Ladd, Jean Arthur, Van Heflin, Ben Johnson, Brandon de Wilde
Oscar: Loyal Griggs, pentru cea mai buna imagine

Cele mai citite articole