Când vine vorba despre consumul de carne, părerile sunt întotdeauna împărțite. Unii spun că cea mai sănătoasă este carnea de pui și că ar trebui să ne ferim de carnea de porc. Alții sunt de părere că nu este indicat să consumăm carne roșie, categorie în care sunt incluse carnea de vită, cea de porc, precum şi vânatul.

         Oricare ar fi părerea noastră despre carnea roșie, există câteva avantaje importante pentru sănătatea consumului de carne de vită.

         Iată câteva avantaje oferite de carnea de vită:

  1. Carnea de vită este o sursă bogată de L-carnitină

L-carnitina este un aminoacid care apare în mod natural în produsele din carne.      În tabelul de mai jos, putem vedea conținutul de L-carnitină a cărnii de vită în comparație cu alte alimente de origine animală și alimente vegetale. Este important să consumați carne de vită de calitate, așa cum este cea de la Carmistin.

Surse de L-carnitină Contitate de L-carnitină (mg)
Asparagus (1/2 cană) 0,1
Vită (100 grame)  56-162
Brânză 2
Piept de pui (100 grame) 3-5
Pește cod (100 grame) 4-7
Înghețată (1/2 cană) 3
Lapte (cană) 8

De ce este importantă L-Carnitina?

Printre alte funcții, L-Carnitina joacă un rol în metabolismul grasimilor, ajutandu-va sa ardeti depozitele de grasime din organism, marind astfel si energia care ajunge la muschi. Astfel, L-Carnitina transporta acizii grasi in mitocondriile celulelor din corpul nostru. Mitocondriile mai sunt numite si „uzinele energetice ale celulei”. Asadar, mitocondriile actioneaza ca niste motoare in interiorul celulelor noastre, arzand aceste grasimi (acizi grasi) pentru a crea energie utilizabila. Corpul nostru poate, de fapt, sa produca L-Carnitina din aminoacizii lizina si metionina.

Este important să clarificăm că organismul nostru poate sintetiza cantități suficiente de L-carnitină pentru nevoile generale. Corpul sintetizează L-carnitina în ficat și procesul se bazează pe aminoacizii L-lizină și L-metionină

Drept urmare, deficiențele sunt rare. Cu toate acestea, cercetările sugerează că un aport dietetic mai mare de L-Carnitină poate avea unele efecte pozitive asupra sănătății. Diverse studii au demonstrat următoarele beneficii:

Sănătatea inimii

L-carnitina are efect asupra hipertensiunii arteriale, stresului oxidativ, oxidului nitric și inflamației. Un alt studiu a demonstrat că L-carnitina poate duce la o reducere de 27% a mortalității pacienților cu insuficiență cardiacă.

Diabet

Cele mai citite articole

S-a constatat că un aport mai mare de L-Carnitină la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 îmbunătățește nivelul de glucoză în condiții de repaus alimentar și profilul general al colesterolului.

Pierdere în greutate

Conform unei alt studiu, subiecții care au utilizat suplimente cu L-carnitină au pierdut „în mod semnificativ mai mult în greutate” decât alți subiecți.

Merită menționat faptul că, deși există multe suplimente de L-carnitină în jur, rata de absorbție este scăzută în comparație cu carnea de vită. De fapt, corpul nostru absoarbe doar aproximativ 14-18% din forma sintetică a nutrientului.

  • Carnea de vită furnizează Glutationul „Master Antioxidant”

Cunoscut în mod obișnuit drept „antioxidantul principal”, glutationul are o mulțime de beneficii demonstrate în baza cercetărilor:

• Beneficii anti-îmbătrânire

• Creșterea longevității

• Prevenirea bolilor

• Reducerea riscului de boli cronice

• Consolidarea sistemului imunitar

Acesta ajută la deteriorarea fiecărei celule din corpul nostru, ceea ce poate duce la prevenirea multor boli cronice.

Pe de altă parte, o deficiență de glutation contribuie la stresul oxidativ și la inflamație.

Cele mai citite articole