Reciclarea a devenit un termen de importanță vitală în ultimul deceniu, conservarea resurselor planetei și cantitatea impresionantă de deșeuri generată de consumul masiv al celor 8 miliarde de locuitori punând sub semnul întrebării existența noastră ca specie în următoarele decenii.

Sunt multe moduri în care reciclarea poate fi aplicată, dar cel mai viabil este îndreptarea spre o economie circular prin refolosirea materialelor produse sub forma de deșeuri. Care sunt beneficiile acestor măsuri și cum poți să contribui la reciclarea deșeurilor poți afla din lista de mai jos.

Consum redus de energie

Consum redus de energie

Readucerea la viață a materiei prime din deșeuri ajută la reducerea consumului de energie și implicit a plouării industriale. Spre exemplu,  reciclarea unui recipient de sticlă poate salva energia consumată de un bec de 100 watti pentru aproximativ o oră.

În cazul aluminiului,  efectele reciclării foliilor folosite în gospodării sau a banalelor conserve și doze de băuturi poate reduce consumul de energie cu 95% decât în cazul fabricării din materie primă. La materiale feroase reciclabile, rata de economie energetică ajunge la 70%.

La fel, refolosirea plasticului din ambalaje și schimbarea modului de reciclare prin convertire în energie termică, folosit încă în anumite țări din lumea întreagă, poate reduce nivelul emisiilor de dioxid de carbon și gaze de seră.

O inițiativă de acest gen a fost inițiată recent de guvernul danez, care a anunțat că intenționează să schimbe sistemul de gestionare a deșeurilor pentru a încuraja refolosirea materialelor reciclabile. Danemarca incinerează în acest moment 370. 000 tone de plastic, dar menținerea acestui ritm în centralele termice ar urma să genereze mai mult de 1,5 milioane tone de dioxid de carbon în următorii 10 ani.

Reducere necesarului de materie primă

Reducere necesarului de materie primă

Pentru orice produs finit ajuns în mâinile noastre, fără aportul materialelor reciclabile,  se consumă cantități tot mai mare de materii prime, aflate totuși într-o cantitate finită. Astfel, reciclând hărtia sau lemnul, poți contribui la salvarea pădurilor. La fel, reciclarea plasticului reduce nevoia de consum exagerat de petrol.

Susținerea economiei

Susținerea economiei

În Marea Britanie, țară cu aproximativ 60 milioane locuitori și o rată de reciclare de 45%,  calculele economice făcute privind efectul reciclării asupra mediului socio-economic au demonstrat că atingerea pragului de 70% în reciclarea deșeurilor ar putea genera 50.000 de noi locuri de muncă.

La fel, efectul gestionării deșeurilor aruncate “la grămadă„ în comparatie cu colectarea selectivă  se dovedește a fi de 6 ori mai scump pentru bugetele comunităților locale.

Protecția naturii

Protecția naturii

Cu peste 30% din plasticul produs la nivel global ajungând în oceane și mari și aproape 40% sfârșind îngropat în sol, reciclarea deșeurilor are rolul de a consrva mediul natural și a oferi un mediu curat și o viață sănătoasă generțiilor viitoare.

Cele mai citite articole

Plasticul pierdut deja în natură va avea nevoie de 500 până la 1.000 de ani pentru a se descompune.

Pentru degradarea naturală a sticlei, de exemplu, timpul necesar este de aproximativ 1 milion de ani. Sticla este și singurul material 100% reciclabil cu cicluri de viață practic nelimitate.

În cazul hârtiei, o tonă de deșeuri reciclate poate salva viața a 17 copaci și aproximativ 25,000 de litri de apă.

Beneficii materiale

Beneficii materiale

În ultimii ani, o parte din retaileri au început diverse programe de recompensare a celor care reciclează diverse deșeuri. De la sticle și PET-uri returnabile contra discounturi  la cumpărături sau accesul gratuit la diverse spectacole,  reciclarea constantă a deșeurilor îți poate aduce diverse beneficii, în special sub forma economiilor făcute în bugetul personal.

În Germania, spre exemplu, gradul de reciclare a ajuns la 90% grație stimulentelor acordate populației de guvernul federal sau de autoritățile locale.

O viață mai sănătoasă

O viață mai sănătoasă

Circuitul deșeurilor în epoca modernă a tins să le împingă pe acestea către diverse depozite dedicate conservării lor, sau chiar în zone cu natură sălbatică. În multe cazuri, efectele asupra ecosistemelor pot ajunge să influențeze și calitatea produselor alimentare care ajung pe masa noastră, animalele sau plantele crescute în zone poluate fiind influențate de comportamentul nostru.

Dacă până acum am vorbit de plastic ca fiind principalul element care poluează mările sau solul, să nu uităm că, în destule cazuri, și componentele electronice au aceeași soartă, iar substanțele și materialele conținute de acestea ajung într-un mediu care până atunci nu a avut această compoziție.

Prin urmare, reciclarea te poate face să ai un mod de viață mai sănătos pe termen lung.

Dezvoltă noi produse

Dezvoltă noi produse

Pentru o reciclare corectă a materialelor refolosibile, noi tehnologii au fost create, iar aceasta a dus într-un final și la dezvoltarea unor noi produse, așa cum sunt obiectele de îmbrăcăminte create din plastic reciclat. În multe cazuri, prețul acestora se dovedește mult mai ieftin decât al produselor clasice, iar eficiența în materie de izolare termică și impermeabilitate este net superioară. Ceea ce, în final, nu face decât să te avantajeze pe tine  și să asigure un suport dezvoltării tehnologice în acest sens.

Sursa Foto: Pixabay

Articol realizat in colaborare cu:

Prelucrare si Compactoare Deseuri

Cele mai citite articole