Centralele termice cu cărbune, păcură sau gaze naturale se numesc „centrale termice cu flacără”. În aceste instalaţii, principiul este întotdeauna acelaşi: căldura degajată prin arderea cărbunelui, a păcurii sau a gazului este utilizată pentru a produce energie. 

La aceşti trei combustibili ar trebui adăugată utilizarea deşeurilor, prin instalaţii de incinerare a deşeurilor menajere. O centrală termică produce electricitate din vaporii de apă produşi de căldura degajată prin arderea gazului, cărbunelui sau a păcurii, care pune în mişcare o turbină conectată la un alternator. Deci cât consumă o centrală termică pe gaz?

Când se vorbeşte despre producţia de energie electrică, este obişnuit ca termenii „termici” şi „fosili” să fie adunaţi împreună. Cu toate acestea, o centrală termică este o centrală care produce electricitate dintr-o sursă de căldură, dar nu neapărat din combustibil fosil. Există mai multe tipuri de centrale termice pe gaz disponiblile în prezent.

Avantajele unei centrale termice pe gaz

–   Centralele termice sunt uşor de montat;

–  Această tehnologie oferă o mare flexibilitate de utilizare, ceea ce face posibil răspunsul rapid şi precis la cerere;

–  Tehnologia permite construirea centralelor electrice de mare putere;

–  Producţia nu depinde de alte condiţii externe decât alimentarea cu combustibil (energia eoliană, de exemplu, nu funcţionează fără vânt);

–  Centralele termice cu cogenerare fac posibilă producerea de căldură în plus faţă de electricitate, cu o eficienţă energetică globală mai bună. Aceste centrale pot fi, de asemenea, mici şi pot furniza reţele de termoficare şi pot evita utilizarea cazanelor pe bază de petrol.

Funcţionalitatea unei centrale termice pe gaz

·  Combustie

Cele mai citite articole

Un combustibil (gaz, cărbune, păcură) este ars în arzătoarele unui cazan care poate măsura până la 90 m înălţime. Cărbunele este mai întâi redus la pulbere, păcura este încălzită pentru a o face lichidă, apoi vaporizată în picături fine şi gazul este injectat direct fără tratament pregătitor.

·  Producţia de abur

Cazanul este căptuşit cu tuburi în care circulă apa rece. Prin ardere, combustibilul eliberează căldura care va încălzi această apă. Apa se transformă în abur, trimis sub presiune la turbine.

·  Producţia de energie electrică

Aburul transformă o turbină care la rândul său acţionează un alternator. Datorită energiei furnizate de turbina, alternatorul produce un curent electric alternativ. Un transformator ridică tensiunea curentului electric produs de alternator, astfel încât să poată fi transportat mai uşor în liniile de înaltă şi înaltă tensiune.

·  Reciclarea

La ieşirea turbinei, aburul este din nou transformat în apă graţie unui condensator în care circulă apa rece care vine din mare sau dintr-un râu. Apa astfel obţinută este recuperată şi recirculată în cazan pentru a începe un alt ciclu.

Utilizarea centralei pentru încălzire în pardoseală

Centrala termică poate fi utilizată şi pentru încălzire în pardoseală. Cu ajutorul încălzirii în pardoseală este mult mai uşor să se obţină rezultatele dorite în materie de confort în casă deoarece o astfel de instalaţie este concepută special pentru a oferi confort maxim.

Căldura este menţinută mai mult în partea de jos, ceea ce face ca sistemul să fie mult mai eficient din punct de vedere al confortului oferit. În plus, aceste sisteme sunt bune în special pentru casele foarte înalte, pentru că aerul cald se va ridica mai greu spre tavan.

Cele mai citite articole