Proprietarii livezilor care îşi doresc să aibă pomi sănătoşi care dau un rod bogat, parfumat şi delicios sunt îndemnaţi să folosească tratamente fitosanitare aplicate prin pompe de stropit electrice. Stropirea pomilor fructiferi este esenţială pentru a preveni apariţia bolilor la pomi şi pentru a evita pagubele însemnate, ceea ce înseamnă că prevenţia este mult mai simplă decât tratamentul.

O dată afectaţi pomii de boli, întreaga recoltă este afectată, chiar dacă ulterior sunt luate măsuri. Pomicultorii sunt sfătuiţi să aplice 5-6 tratamente per fiecare sezon, pentru a avea livezi sănătoase, în caz contrar livezile necesită tratamente costisitoare. Se recomandă stropirea pomilor fructiferi în perioada de repaus vegetativ, şi anume toamna, pe final de iarnă, dar şi primăvara şi vară pe parcursul perioadei de vegetaţie.

Stropirea pomilor fructiferi iarna vs. primăvara

Pentru a face faţă cu brio sezonului rece, pomii fructiferi necesită îngrijiri speciale, timp în care se aplică primul tratament cu sulfat de cupru, când temperaturile sunt mai mari de 5 grade C. Tratamentele aplicate iarna cu pompe de stropit electrice sunt importante pentru că se aplică împotriva dăunătorilor şi pentru a combate bolile şi ciupercile.

În vederea protejării pomilor fructiferi de dăunători, este recomandată folosirea uleiului horticol combinat cu insecticid . Se va efectua stropirea pomilor iarna pentru a combate infecţiile cu ciuperci şi bacterii cu fungicide de tip piatră vânătă, cea mai puţin toxică şi mai uşor de găsit.

Primăvara, pomii se stropesc pentru debutul corect în sezonul de creştere, dar şi pentru dezvoltarea lor sănătoasă şi pentru recoltă bogată. Temperaturile pozitive din lună martie permit aceasta stropire şi tratamentul îşi face efectul imediat. Este esenţial ca primăvara să se folosească un tratament cu ulei horticol şi cu insecticid pentru combaterea eficientă a dăunătorilor.

Probleme care afectează pomii fructiferi şi pentru care se efectuează stropirea de primăvară

Cele mai cunoscute probleme pentru care se efectuează stropirea pomilor primăvara includ:

Cele mai citite articole

·  rapăn – o afecţiune care atacă frunzele şi fructele în perioadele de vegetaţie, prevenind deformarea fructelor şi căderea lor înainte de timp;

·  făinare – o afecţiune care atacă mugurii, vlăstarii, frunzele şi fructele, oprind evoluţia fructelor care sunt invadate de o substanţă albă;

·  boli de depozit – care cauzează pierderi la nivelul producţiei de fructe;

·  pătare albă – care afectează frunzele de păr, fiind o boală favorizată de căldură şi umiditate;

·  pătare roşie – care afectează frunzele de cireş şi de vişin şi duce la pierderea completă a frunzelor din pom;

·  viermi, purici meliferi, păduchi verzi sau negri, molii ale fructelor, acarieni roşii ai pomilor şi viespea neagră a prunului – toţi aceşti dăunători pot fi preveniţi cu un tratament corect.

În concluzie, chiar dacă livada are o recoltă bogată, este absolut necesar ca pomii fructiferi să fie curăţaţi şi îngrijiţi, stropiţi în mod corespunzător pe perioada toamnei şi primăverii. Stropirea pomilor este esenţială pentru o producţie bună şi pentru o recoltă bogată, fiind efectuată în funcţie de sezon, boală sau dăunător, precum şi de tipul de pomi din livadă.

Cele mai citite articole