Cum să ai o recoltă bogată de roșii și păreri despre semințele de tomate de la Grădinamax

Cred că majoritatea putem cădea de acord că roșiile se află în topul preferințelor când vine vorba de legume proaspete. Nu prea există salată care să nu conțină câteva felii de roșii. Pe lângă asta, mie mi se pare că roșiile sunt printre cele mai ușor de crescut plante de grădină. Cresc roșii de ani buni și, după ce am căpătat ceva mai multă încredere, am început să cultiv și soiuri mai deosebite. De aici și experiența mea cu semințele de tomate de la Grădinamax. Mi-a plăcut diversitatea de soiuri, culori și arome, așa că a fost musai să cresc câteva și în grădina proprie. 

sfaturi practice pentru o recolta bogata de rosii - Gradinamax
  • De ce au nevoie roșiile pentru a crește viguros?

Deși poate părea intimidant, creșterea roșiilor nu este atât de dificilă. Chiar și fără prea multă experiență poți obține fructe gustoase din partea plantelor tale de roșii. Trebuie, totuși, să le oferi cele necesare, iar nutrienții sunt printre cei mai importanți. Plantele au nevoie de hrană pe tot parcursul perioadei de dezvoltare. Din acest motiv, este necesar ca solul din grădină să fie pregătit în prealabil (cu materie organică) și să se aplice îngrășământ (organic, de preferat) periodic, după specificațiile de pe produs.

Un alt aspect mai puțin cunoscut este faptul că lumea ignoră micronutrienții, focusându-se mai mult pe macronutrienți (cei trei menționați pe toate tipurile de îngrășăminte). Dar, dacă ai de-a face cu o deficiență de magneziu, spre exemplu, creșterea plantelor va fi încetinită. După ce plantezi semințele de roșii, e bine să aplici îngrășământ bogat în azot, ce va încuraja creșterea. Iar când plantele încep să producă flori și fructe, redu azotul și oferă mai mult potasiu, ce va stimula producția florilor și a fructelor.

  • Pregătește solul din grădină

Așa cum am spus mai devreme, solul din grădină trebuie pregătit înainte să aduci plantele. Îndepărtează buruienile și sapă solul, pentru a-l oxigena și face mai primitor pentru rădăcini. Îmbogățește-l cu materie organică, ce poate fi formată din gunoi de grajd sau resturi vegetale fermentate (compost). Dar, nu exista să folosești și coji de ouă sau zaț de cafea. Cojile de ouă sunt bogate în calciu, pe când zațul de cafea e bogat în azot. Așa că în loc să le arunci la gunoi, mai bine folosește-le în grădină și vei vedea diferența.

  • Plantează roșiile adânc

Cele mai citite articole

Ai știut că plantele de roșii apreciază o adâncime mai semnificativă, atunci când sunt plantate? Poate ai observat (dacă ai mai crecut roșii până acum), că în partea de jos a tulpinii se observă mici ”piciorușe”, ca niște mici rădăcini. Ei, acestea sunt potențiale rădăcini, iar pentru a le permite dezvoltarea lor, e bine să sapi o groapă mai adâncă pentru plantele de roșii.

De ce contează asta? Cu cât plante are rădăcini mai multe, cu atât va fi mai eficientă în captarea nutrienților din sol și se va dezvolta mai bine. De asemenea, va produce mai multe fructe. În afară de plantarea adâncă, un alt sfat ar fi să îndepărtezi frunzele de jos înainte de a poziționa plantele în pământ și să le lași doar pe cele din partea de sus. Plasează tulpina plantei cât de adânc poți, dar fără ca primul rând de frunze să atingă solul. Acest lucru poate duce la putregai în timp. 

Procedează la fel cu toate roșiile, indiferent de soi. Eu am experimentat cu semințe de roșii de la Grădinamax și am obținut rezultate neașteptat de bune. Cu puțină răbdare și atenție, plantele au crescut foarte bine iar fructele au fost bogate și aromate. Deși e mai comod să cumperi răsaduri gata crescute, mie mi se pare că răsplata e mai mare când le plantez personal, din semințe. Plus că nu găsești diversitate când vine vorba de răsaduri.

seminte de rosii - Gradinamax
  • Udă roșiile bine și consecvent 

Plantele de roșii nu apreciază un program de udare inconsecvent. De aceea, e bine ca udările să fie bine programate. Iar atunci când uzi, să o faci astfel încât apă să pătrundă cât mai adânc în sol. Referitor la programul de udare, totul depinde de vreme. Dar, în general, este bine să uzi roșiile odată la 2-3 zile, asigurându-te că apa pătrunde bine în sol (udă în mai multe reprize, permițând apei care se adună pe sol să se absoarbă). 

Dacă te-ai ferit să crești legume pentru că ți se pare complicat, cu roșiile nu vei da greș. Sunt plante destul de rezistente și, până la urmă, oferă fructe apreciate de toată lumea. 

Cele mai citite articole