Desi este adesea blamata, meseria de jurnalist face parte din meseriile de care are nevoie o societate. Jurnalistii sunt cei care ofera cele mai noi informatii referitoare la evenimentele actuale, dar si cei care pot descoperi nedreptati si care pot trage un semnal de alarma referitor la o practica nelegala. 

In bransa exista atat oameni care au urmat cursuri de profil, cat si oameni care au alta pregatire profesionala, dar care sunt atat de pasionati de meseria de jurnalist incat au fost autodidacti si au invatat pe parcurs despre tot ceea ce presupune aceasta meserie. 

Prin urmare, abilitatile pe care un viitor jurnalist le poate deprinde in timpul facultatii, de exemplu, trebuie sa fie completate si de o serie de calitati care sa il faca potrivit pentru o astfel de cariera, mai ales ca domeniul jurnalistic este unul alert si, uneori, riscant. 

Deontologia este baza unei meserii bine facute 

Cele mai citite articole

Orice meserie are o serie de reguli de la care profesionistii nu ar trebui sa se abata sub nicio forma. La fel este si in cazul jurnalismului, unde trebuie sa se respecte impartialitatea, redarea adevarului, documentarea amanuntita si verificarea surselor. 

In acest mod se poate garanta ca informatiile livrate publicului sunt cele reale. Cu toate acestea, exista si multi oameni care sustin ca practica aceasta meserie, dar care nu respecta niciuna din regulile de baza ale acesteia. 

Deprinderea unor abilitati tehnice 

Un bun jurnalist trebuie sa stie sa scrie si sa scrie corect. De asemenea, acesta trebuie sa cunoasca si modul de utilizare al unor dispozitive folosite adesea in mass-media, de la microfon si reportofon, la camere video profesionale si programe de editare. Toate acestea pot fi invatate fie in timpul facultatii de profil, fie in cadrul unei redactii de presa. 

Curiozitatea, curajul si onestitatea 

Acestea sunt calitati umane pe care trebuie sa le aiba un viitor jurnalist. Acestea il vor ajuta in demersurile sale pentru a obtine si a reda adevarul, oricat de dur sau neplacut ar fi acesta. Totusi, modul in care ar trebui transmis acesta trebuie sa fie unul care sa nu afecteze emotional publicul. 

Cele mai citite articole