Proprietarul salasului lui Dracula, arhiducele Dominic de Habsburg, rezident in New York, are acum ginduri serioase sa vinda Castelul Bran si proprietatile asociate, desi deputatii romani contesta inca legalitatea retrocedarii de anul trecut, anunta MEDIAFAX. Firma americana de investitii private Baytree Capital Associates, insarcinata de familia de Habsburg cu elaborarea unui plan strategic de dezvoltare a proprietatii, va incepe sa ademeneasca cumparatorii in 60 de zile, printr-o campanie de promovare internationala. „Urmaresc sa vinda intregul proiect, dar sint selectivi in privinta cumparatorului”, descrie insa pentru Reuters presedintele companiei americane, Michael Gardner, planurile proprietarilor.

Noua cifre, in euro, ar atirna de pretul fixat pentru domeniul din Brasov, precizeaza presedintele Baytree, care a refuzat totusi sa pronunte cifra exacta. Mai precis, suma pentru castelul si cladirile auxiliare intinse pe o suprafata de 22 de acri (circa 89.000 de metri patrati), la care pot fi adaugate si unele terenuri suplimentare, poate depasi 100 de milioane de euro. Un punct forte este si faptul ca domeniul se afla la 20 de minute de un aeroport international aflat in constructie, in apropiere de Brasov.

Cele mai citite articole

Promovarea Castelului Bran va lua start in doua luni si va ochi in primul rind investitori din domeniul hotelier, sanse mari fiind ca viitorul proprietar sa fie o firma europeana. Familia de Habsburg nu vrea insa sa se profite de asocierea castelului cu numele lui Dracula. „Proprietarii actuali accepta ideea amenajarii unei anexe a castelului, in interes turistic, insa nu doresc transformarea acestui domeniu intr-un fel de ‘Tarim al Vampirilor’ „, atrage atentia Michael Gardner. Arhiducele Dominic de Habsburg si surorile sale incearca, fara succes, sa vanda domeniul inca din decembrie. Initial, au facut o oferta edililor Brasovului pentru 60 de milioane de euro, bani pe care Consiliul Judetean nu avea cum sa-i plateasca, chiar si esalonat pe zece ani.

Castelul Bran a avut prima atestare documentara in noiembrie 1377 si a fost asociat cu numele contelui Dracula dupa ce a fost muza scriitorului irlandez Bram Stocker in romanul „Dracula”, publicat in 1897. Familia regala din Romania a primit proprietatea in 1920, apoi comunistii l-au confiscat in 1947 si l-au transformat in muzeu. Anul trecut, guvernul roman l-a retrocedat familiei de Habsburg, iar ministrul Culturii si Cultelor si Dominic de Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevede ca cei 450.000 de turisti veniti an de an vor mai putea calca pragul muzeului timp de inca trei ani.

Cele mai citite articole