Dacă ai probleme cu vederea, cum ar fi dificultatea de a citi sau de a vedea clar la distanță, poți lua decizia de a purta ochelari. Înainte de a-i achiziționa, însă, este important sa mergi la un control oftalmologic sau optometric. Acest pas este obligatoriu, pentru că doar un specialist îți poate recomanda ochelari care să se potrivească nevoilor tale de vedere.

Odată obținută prescripția, poți achiziționa ochelarii de vedere fie printr-o comandă online, fie dintr-un magazin. Procesul de cumpărare diferă puțin în cele două cazuri, dar îți oferim în continuare trei repere utile pentru ca tu să obții, în final, ochelari confortabili și calitativi.

Locul de unde cumperi ochelarii

Magazin fizic de optică medicală

Există magazine de ochelari de vedere în Iași care oferă și consultații optometrice gratuite. Este o idee bună să verifici disponibilitatea acestui serviciu în prealabil și să te programezi, dacă dorești să verifici o rețetă mai veche de 1 an, sau dacă nu ai reușit să ajungi la medicul oftalmolog. 

De asemenea, poți beneficia de consultanță din partea unor specialiști și poți testa atâtea rame câte sunt necesare pentru a descoperi unele care ți se potrivesc. 

Magazin online de ochelari de vedere

Chiar dacă opțiunea de comandă online nu-ți oferă posibilitatea de a proba diverse rame, este suficient să faci câteva măsurători și calcule pentru a afla:

  • Lățimea ramei – așază rigla sub ochi și măsoară distanța dintre tâmple; lățimea ramei ochelarilor tăi trebuie să fie egală cu numărul obținut, cu o toleranță de ±3 mm;
  • Puntea ramei – trebuie să se încadreze între valorile obținute măsurând puntea nasului în cel mai subțire și cel mai gros punct;
  • Diametrul lentilelor – este egal cu jumătate din lățimea ramei din care scazi dimensiunea punții;
  • Brațele ramei – dacă distanța dintre tâmple este mai mică de 129 mm, ar trebui să alegi rame cu brațe având lungimea între 135 și 140 mm. Pentru o valoare între 130 și 139 mm, optează pentru rame cu lungimea brațelor între 140 și 145 mm. Dacă distanța dintre tâmple este mai mare de 139 mm, brațele ramelor trebuie să fie mai lungi de 150 mm.

Cele mai citite articole

În ce privește lentilele, ți le poți configura singur online, introducând datele din prescripția medicală: sfera, cilindru, ax, DP/DIP. De asemenea, poți alege caracteristicile lentilelor și tratamentele recomandate de specialist. 

Tratamente aplicate lentilei

Indiferent de locul de achiziție a ochelarilor, poți opta pentru anumite tratamente aplicate lentilelor. Acestea sunt straturi în compoziția lentilelor, care le conferă rezistență și durabilitate și care protejează ochii. 

De exemplu, dacă medicul oftalmolog sau optometristul ți-a recomandat protecție împotriva luminii albastre, vei alege lentile antireflex cu filtru PC. Tratamentul hidrofob-oleofob minimizează neplăcerile provocate de aburirea lentilelor, ușurând ștergerea acestora, iar un strat de durificare le protejează de zgârieturi.

Forma feței tale

Un alt reper important în alegerea ochelarilor de vedere este chiar fața ta. Privește-ți chipul în oglindă și identifică forma acestuia. Apoi, caută rame care contrastează cu forma feței tale, în așa fel încât să echilibreze trăsăturile pronunțate. 

Dacă ai fața rotundă, ți se vor potrivi ramele dreptunghiulare; o bărbie îngustă va fi echilibrată de ochelarii stil „ochi de pisică” și aviator, în timp ce ramele rotunde vor îmblânzi un chip prelung sau cu formă ușor pătrată. 

Cumpărarea ochelarilor de vedere nu este o decizie luată întâmplător. Asigură-te că ții cont de informațiile din prescripția medicală și alegi rame care se potrivesc perfect feței tale, pe baza recomandărilor de mai sus. Este important să alegi cu atenție o pereche care să se potrivească nevoilor tale de vedere și să fie confortabilă pe tot parcursul zilei. 

Cele mai citite articole