Irigarea prin picurare este o modalitate eficienta si economica de a va uda curtea si gradina. Folosita in mod obisnuit in zonele mai uscate ale tarii, irigarea prin picurare devine din ce in ce mai populara in nord-est. Spre deosebire de alte forme de irigare, cum ar fi aspersoarele care sunt doar 65-75% eficiente, irigarea prin picurare are 90% eficienta pentru a permite plantelor sa foloseasca apa aplicata. Si reduce scurgerea si evaporarea. Irigarea prin picurare aplica apa lent in zona radacinii plantei unde este cel mai necesar. 

Irigarea prin picurare a fost folosita mai frecvent in operatiunile comerciale de pepiniera si ferma. Cu toate acestea, proprietarii de case incep sa profite de utilizarile si beneficiile sale. In calitate de proprietar, puteti folosi irigarea prin picurare in gradinile dvs. de legume si plante perene si pentru a uda copacii si arbustii. Magazinul Regal Fermierul ofera sisteme de instalatie de picurare de cea mai buna calitate, la preturi fara concurenta!

Beneficiile irigarii prin picurare

Irigarea prin picurare implica plasarea tuburilor cu emitatori pe pamant de-a lungul plantelor. Emitatorii picura incet apa in sol in zona radacinii. Deoarece nivelurile de umiditate sunt mentinute la un interval optim, productivitatea si calitatea plantelor se imbunatatesc. In plus, irigarea prin picurare: 

Previne bolile reducand la minimum contactul apei cu frunzele, tulpinile si fructele plantelor.

Permite randurilor dintre plante sa ramana uscate, imbunatatind accesul si reducand cresterea buruienilor.

Economiseste timp, bani si apa, deoarece sistemul este atat de eficient.

Reduce forta de munca.

Creste eficacitatea pe terenuri denivelate.

Reduce scurgerea apei si a nutrientilor sub zona radacinii.

Componentele principale ale unui sistem de irigare prin picurare includ conducta principala, supapa, conducta secundara, dispozitivul de prevenire a returului, regulatorul de presiune, filtrul, adaptoarele si fitingurile pentru tuburi, tubulatura de picurare, emitatoarele si capacele de capat. Linia principala este conducta care merge de la sursa de apa – de obicei robinetul de exterior – la supapa. Iar conducta secundara merge de la supapa pana la punctul in care este conectata tubulatura de picurare. In general, conductele secundare sunt utilizate numai atunci cand exista mai multe linii de tuburi de picurare si zone care se alimenteaza din aceeasi sursa principala de apa. Lungimea combinata a liniei principale si a conductei secundare nu trebuie sa depaseasca 400 de metri.

Cele mai citite articole

Supapa controleaza fluxul de apa in sistem si poate fi setata pentru control automat sau manual. Dispozitivele de prevenire a returului sunt necesare pentru a se asigura ca apa de irigare nu curge inapoi in tevi si nu contamineaza sursa principala de apa.

Sunt necesare regulatoare de presiune daca presiunea apei este de peste 40 de ron pe inch patrat. Daca nu cunoasteti presiunea apei, este o idee buna sa instalati una pentru orice eventualitate.

Filtrele impiedica substantele dizolvate din apa sa infunde emitatorii in timp. Instalati filtre fie la emitatori, fie la sursa de apa pentru a proteja atat supapa, cat si regulatorul de presiune pe langa emitatori. Cel mai bine este daca filtrul are un ecran de cel putin 150 de mesh sau mai mare.

Adaptoarele si fitingurile pentru tuburi sunt utilizate pentru a atasa tubulatura de picurare la restul sistemului. Este important ca acestea sa aiba dimensiunea potrivita pentru tuburi pentru a preveni suflarea lor sub presiune. 

Tubul de picurare este un tub de polietilena cu emitatori plasati de-a lungul plantelor. Emitatorii elibereaza apa din tubul de picurare. Tuburile de picurare si emitatorii vin in diferite tipuri si diametre, in functie de nevoile dvs. Lungimea unui singur tub de picurare nu trebuie sa depaseasca 200 de metri din punctul in care apa intra in tub. Va trebui sa asezati tubul pentru a-l impiedica sa se miste. De regula, nu ingropati tuburile de picurare si emitatoarele, chiar daca sunt proiectate sa fie asa. Acest lucru ajuta la prevenirea infundarii si tinerea la distanta a rozatoarelor.

Emitatoarele pot fi distantate uniform pentru culturile pe rand, iar acest design este cunoscut sub numele de furtun emitator. Emitatorii pot fi, de asemenea, distantati intermitent pentru plantele mai distantate, cum ar fi copacii, arbustii si plantele perene. Cu un furtun emitator, emitatorii vor fi in general distantati la aproximativ 18 inchi unul de celalalt. Cand udati copacii si arbustii, ar trebui sa existe in general doi emitatori per planta. Emitatorii au de obicei un debit de 1 litru pe ora, desi un debit de ½ litru pe ora poate fi mai bun pentru o eficienta maxima. Capacul de capat este plasat la capatul tubului de picurare pentru a preveni scurgerea apei la capat. 

Irigarea prin picurare poate fi setata sa functioneze automat, precum aspersoarele, sau controlata manual. Operarea manuala va permite sa profitati de precipitatii inainte de a folosi apa inutil.

Deoarece cantitati mici de apa sunt aplicate lent, irigarea prin picurare este proiectata sa functioneze zilnic, cu exceptia cazului in care ploua. Cat timp va functiona sistemul de irigare prin picurare va depinde de cantitatea de apa necesara plantelor pe zi si de debitul emitatorilor. Apa se aplica fie o data sau de doua ori pe zi. Dimineata devreme este cel mai bun moment pentru udare, deoarece va fi mai putina evaporare. Udarea seara creste riscul de imbolnavire al plantelor. 

Verificati filtrele si emitatorii in mod regulat pentru a va asigura ca functioneaza corect si nu sunt infundati. Pentru a preveni deteriorarea pe timpul iernii, demontati sistemul de irigare prin picurare la sfarsitul fiecarui sezon de gradinarit.

Majoritatea furnizorilor/producatorilor de sisteme de irigare prin picurare vor furniza specificatii si linii directoare specifice de proiectare, instalare, operare si intretinere care ar trebui urmate cu atentie.

Costul unui sistem de irigare prin picurare va varia in functie de dimensiunea suprafetei de irigat si de tipul de emitatori si tubulaturi utilizate. Cu toate acestea, indiferent de dimensiunea zonei care este irigata, exista un cost initial pentru articolele standard, cum ar fi supapa, regulatorul de presiune si dispozitivul de prevenire a returului.

Cele mai citite articole