Definitia pielii naturale folosita in diverse scopuri ar putea fi urmatoarea: „un material realizat din pielea unui animal prin tabacire sau printr-un proces similar”.
Prin aceasta definitie, este inexact sa ne referim la orice articol drept „piele” daca produsul nu este fabricat din piele de animal. Cu toate acestea, produsele din PU si PVC sunt comercializate in mod obisnuit ca piele sintetica sau imitatie. In UE, utilizarea incorecta a termenului piele poate fi privita ca publicitate falsa, care ar putea duce la actiuni legale.
Materialele sintetice cu proprietati asemanatoare pielii sunt adesea denumite incorect piele sintetica.
Materialele sintetice (cunoscute si sub denumirea de piele sintetica, artificiala, imitatie, vegana sau PU) este un material sintetic care pastreaza aspectul de piele, dar nu este fabricat din piele de animal sau din piele ca pielea autentica.
Materialul sintetic consta din fibre naturale si/sau sintetice, acoperite cu un polimer plastic sau similar. Materialul sintetic este de obicei fabricat din poliuretan (PU), clorura de polivinil (PVC) sau microfibre compozite textil-polimer.
Atat pielea, cat si materialul sintetic sunt supuse procesarii chimice pentru fabricarea materialului. Aceasta inseamna ca ambele materiale nu se biodegradeaza cu usurinta, totusi, deoarece pielea este produsa dintr-un material organic, are o capacitate mai mare de a se biodegrada la sfarsitul duratei de viata a produsului. De exemplu, Greenpeace a etichetat PVC-ul drept „cel mai daunator tip de plastic pentru mediu”.
Fabricarea ambelor materiale utilizeaza procese chimice intensive si, in multe cazuri, chimiile de finisare sunt aproape identice. Prin urmare, nu se poate presupune ca materialele sintetice nu au folosit procese chimice potential daunatoare. De fapt, controlul procesului de fabricatie (sau lipsa acestuia) cauzeaza cele mai multe daune mediului in orice industrie.
Pielea artificiala ofera o serie de avantaje in comparatie cu pielea reala. Acestea ar include urmatoarele:
Economica – pielea artificiala este de obicei mult mai accesibila decat pielea reala.
Durabilitate – Pielea artificiala este foarte durabila si va rezista mult timp. Poate rezista la zgarieturi care ar deteriora pielea naturala. Nu este predispusa sa se sparga sau sa se decojeasca ca pielea.
Nu se va estompa la fel de usor in lumina ultravioleta (UV) si este rezistenta la pete, deoarece pielea artificiala este fabricata din plastic, prin urmare, este foarte durabila si are o viata mult mai lunga. Spre deosebire de pielea naturala, pielea sintetica este predispusa la crapare si exfoliere.
Este rezistent la pete, la lumina ultravioleta (UV) si poate rezista si la zgarieturi.
Intretinere redusa – Materialele din piele artificiala pot fi de obicei sters cu o carpa si apa calda. Spre deosebire de pielea naturala, nu retine umezeala, astfel incat articolele din piele artificiala nu se vor deforma sau crapa. Unele dintre noile imitatii de piele de performanta pot indeparta petele de cerneala, lichid si alimente doar cu o carpa uscata.
Calitate realista – Pielea artificiala a fost modificata si imbunatatita cu variatii de granulatie, culoare si texturi pentru a reflecta un aspect vizual cu o calitate realista a pielii.
Cele mai citite articole
Aspect constant – Piele artificiala va oferi un aspect uniform, deoarece toate piesele provin din acelasi stoc.
Moda – Piele artificiala poate fi, de asemenea, imprimata, oferind o varietate enorma de texturi si modele. In plus, deoarece pielea artificiala este un material sintetic, poate fi vopsita intr-un curcubeu de culori. Aceasta abordare moderna permite mai multa libertate atunci cand decorati interioare rezidentiale sau comerciale.
Usor de lucrat – pielea artificiala este mai usor de taiat si de cusut decat pielea reala. In plus, urmele de ac sunt de obicei mai putin vizibile, iar firele se amesteca mai perfect cu materialul din piele artificiala.
Accesibila: materia prima si procesul de fabricatie a pielii artificiale este mult mai economica decat cea a pielii autentice.
Versatila: Spre deosebire de pielea naturala, suprafata din piele sintetica poate fi modificata in functie de nevoi. Prin urmare, diferitele defecte pot fi eliminate.
Pot exista o multime de variatii precum granule, culoare, texturi, acoperiri etc. care pot fi realizate cu usurinta pe suprafata pielii sintetice prin diferite tehnici de vopsire si imprimare.
Deoarece este un material artificial, pielea sintetica poate fi produsa pentru a satisface o varietate de nevoi din diferite tipuri de industrii. De asemenea, materialele pot fi realizate la dimensiuni foarte mari, chiar si role.
Acest lucru este constructiv spre deosebire de majoritatea pieilor naturale care sunt limitate de dimensiunile lor. Pieile sintetice pot fi produse pe o tesatura pe baza de fibre sau pe un suport flexibil din plastic (cum ar fi poliesterul).
Pielea sintetica are si unele calitati ale pielii reale, desi putine. In general, va dura doar cativa ani si va incepe sa slabeasca si sa crape atunci cand este utilizat in bunuri care sunt expuse la o indoire frecventa . Cu toate acestea, beneficiile sale fac din pielea sintetica o alegere de material destul de populara si un element de baza pe piata de astazi.
Pielea sintetica poate fi buna in functie de modul in care este folosita si de ce poate fi facut din ea. De exemplu, o geanta de mana de uz zilnic poate dura doar 2-3 ani inainte de a parea crapata, uzata si, in general, inutilizabila.
In timp ce, o geanta din piele naturala poate dura 10-20 de ani, doar cu ingrijire si intretinere de baza, inainte de a arata foarte uzata. In acest caz, pielea nu este o optiune foarte buna definitiva care va fi folosita pentru perioade lungi de timp, sau decenii.
Alternativ, exista utilizari in care pielea sintetica poate fi o alegere incredibila. De asemenea, putem lua in considerare o aplicatie diferita, cum ar fi tapiteria pentru barci si iahturi, de exemplu, unde materialul se uda tot timpul.