Covid-19 a făcut ca cererea globală de proprietăți de închiriere să se prăbușească, deoarece impactul pandemiei asupra activității comerciale, vieții personale și creșterii economice continuă să împiedice misiunile la nivel global.

Măsurile de carantină la nivel mondial ne-au condus pe un teritoriu neexplorat într-o perioadă în care afacerile sunt la fel de conectate la nivel global ca până acum. 

Măsurile de blocare au determinat repatrierea multor cesionari, în timp ce cei rămași în locațiile închiriate se confruntă cu incertitudini în contractele lor de închiriere actuale. Viitorul sarcinilor noi și planificate este ambiguu, iar managerii de mobilitate sunt acum provocați să decidă când ar trebui asigurate și semnate noi contracte de închiriere, dacă este cazul. Deși nu există o imagine clară a modului în care piața globală de închiriere se va recupera de la Covid-19.

Procesul de blocare a însemnat, de asemenea, restricții majore asupra proceselor normale de agent imobiliar și chiriaș, reducând valoarea tranzacțiilor de închiriere care au loc.

 Multe brokeraje sunt închise și cei care încă funcționează fac acest lucru cu avertismentele vizualizărilor de proprietăți online, mai degrabă decât vizionărilor fizice pentru birouri București.

Impactul economic și-a luat deja impactul în unele locații, deoarece rezidenții nu mai pot plăti chiria. Efectul a fost văzut și la capătul inferior al pieței, deoarece mulți tineri profesioniști și-au pierdut locul de muncă. 

Cea mai comună dintre aceste intervenții este legislația de urgență care să interzică rezilierea chiriei sau să solicite proprietarilor să prelungească termenele de preaviz, adesea cu trei luni.

Cele mai citite articole

Varietăți ale acestei legislații au fost introduse în întreaga lume. Guvernul irlandez a adoptat Legea măsurilor de urgență în interes public (Covid-19) din 2020 care a introdus o interdicție generală atât pentru rezilierea chiriei, cât și pentru creșterea chiriei, chiar dacă oricare dintre acestea a fost notificată înainte de perioada de urgență. 

Spania a avut o abordare similară în ceea ce privește interzicerea evacuărilor și a majorărilor de închiriere, dar a anunțat o serie de alte măsuri, cum ar fi prelungirea tuturor contractelor de închiriere pentru șase luni, în timp ce starea de urgență este în vigoare.

 În Germania, chiriașii care pot dovedi că au fost afectați financiar între 1 aprilie și 30 iunie nu pot fi evacuați, dar vor acumula datorii pentru plățile ratate. Această datorie are o dată de rambursare de 30 iunie 2022 și este taxată cu o dobândă bazată pe rata legală a dobânzii de 9%. 

Alte opțiuni pentru proprietari sunt limitate la faliment sau la oferirea de concesii de închiriere pentru chiriașii care nu mai pot plăti, cum ar fi concediile de închiriere sau suspendările. 

Este încă prea devreme pentru a evalua definitiv efectul pe care îl va avea coronavirusul pe piețele globale de închiriere, deoarece acesta va depinde de durata pandemiei și de calendarul pentru care țările individuale ies din măsurile lor de blocare respective.

 Deși este probabil ca chiriile să scadă pe termen scurt, în timp ce cererea este scăzută și locurile vacante ridicate, comentatorii prezic o recuperare destul de rapidă după vârful recesiunii. În România a crescut cererea pe spații birouri Cluj.

Unele măsuri temporare adoptate de guverne în proiectele de lege de urgență pot de asemenea să devină un statut pe termen lung pentru a proteja viitorii proprietari și chiriași împotriva șocurilor economice, cum ar fi o pandemie globală. 

Acest lucru ar putea provoca controale mai intense de conformitate a chiriașilor care aprovizionează proprietăți și capacitatea acestora de a rezista unei scăderi a veniturilor. Deși viitorul pieței de închiriere este incert, managerii de mobilitate ar trebui să rămână conștienți de complicațiile din bugetarea, aprovizionarea și negocierea condițiilor privind proprietățile de închiriere pentru cesionari în climatul actual. 

Cele mai citite articole