Orice consumator casnic ar trebui să își monitorizeze lunar consumul de energie dacă vrea să facă economie.
Contorul electric: un aliat în demersul de a face economie de energie!
Contorul de energie electrică este cunoscut de foarte multă lume și sub denumirea populară de “ceas de lumină”.
Funcția sa este tocmai aceea de a măsura consumul total de energie electrică dintr-un imobil.
Contoarele de lumină măsoară lunar consumul de energie electrică în kWh, iar dacă suntem conștienți de aceste valori, vom putea acționa responsabil, în mod creativ, pentru a limita pierderile și a micșora suma de plată înscrisă pe factura la curent pe care o avem de achitat periodic.
Istoric vorbind, în 1889, primul kilowatt-oră de curent alternativ a fost adus publicului de către Ottó Bláthy. El a arătat contorul de energie la Târgul de la Frankfurt, iar acest dispozitiv de măsurare a consumului a avut un succes atât de mare încât în același an a început să fie deja fabricat pe scară largă.
Te-ai întrebat vreodată de ce este important să citești contorul de energie al casei tale? Procedura este destul de simplă și o poți face singur, în primul rând pentru a compara cu indexul înscris de pe factura pe care o primești. Așa te poți asigura că factura reflectă corect consumul tău la electricitate, iar dacă sunt diferențe, poți să faci o sesizare la compania de care aparții pentru a face rectificările necesare.
Operațiunea de citire a indexului este și mai ușor de făcut acum decât în trecutul apropiat, deoarece oricine are un smartphone care face poze. Pur și simplu fotografiezi cadranul contorului electric și apoi citești valorile afișate.
Cum funcționează contorul electric?
Practic, acest dispozitiv funcționează pe principiul electromagnetismului care rotește discul de consum și măsoară mecanic sau electronic numărul ciclurilor care au fost atinse. Astfel, cu cât acționează mai mult curent de sarcină asupra bobinei electromagnetice, cu atât este mai rapidă rotația, crescând și valorile marcate pe contor. Acest proces este același pe orice model de contor.
Există acum două modele de contoare de energie electrică: analogic și digital.
Cele mai citite articole
Contorul analogic
Este cel mai utilizat model. Arată un număr format din patru cifre: prima din dreapta reprezintă unitățile; a doua, zecile; a treia, sutele; iar a patra, miile. Pentru a efectua citirea, se citesc pur și simplu cifrele care marchează cele patru zone ale ceasului.
Contorul Digital
Este cel mai modern model de contor și înlocuiește modelele analogice, deoarece este mai rapid și mai ușor de citit: pur și simplu te uiți la numerele care apar pe ecran.
Pentru oricare dintre modele, calculul se face în același mod.
Important de reținut este și faptul că un contor de lumină nu se resetează manual sau automat în fiecare lună. Deci, pentru a calcula cât energie electrică a fost consumat într-o perioadă, se scade din ultima valoare obținută valoarea anterioară.
De exemplu: ai citit că indexul contorului a indicat valoarea de 1000. În luna precedentă a marcat 900. Pentru a afla cât ai consumat în ultima lună, pur și simplu faci următoarea scădere: 1000 – 900. Rezultatul va fi de 100 KWh.
Dacă apar defecțiuni la contor este nevoie să se apeleze la o persoană autorizată, un electrician, pentru a face reparații sau a-l schimba, în speță la operatorul de distribuție. E important să sesizați nefuncționarea sau funcționarea deficitară a aparatului pentru a evita facturarea unui consum nereal.
Este întotdeauna bine să vezi dacă există o scurgere de energie. Pentru a face acest lucru, oprește toate luminile din casă și deconectează toate aparatele. Dacă contorul continuă să funcționeze, solicită revizia instalației electrice.
După cum ai văzut, citirea contorului de energie este destul de ușoară, precum și calcularea consumului de KWh pe o anumită perioadă. În acest fel, vei putea verifica dacă nu există scurgeri de energie și te vei asigura că plătești cu adevărat o sumă corectă în funcție de consumul lunar înregistrat.
Pentru mai multe informații pe acest subiect, intră pe www.cezinfo.ro !