Aurul este unul dintre metalele prețioase, care a fascinat popoare întregi încă din cele mai vechi timpuri. Cu mulți ani înaintea erei noastre, aurul a fost folosit pentru realizarea de obiecte decorative și bijuterii, fiind un etalon al poziției sociale înalte și al unei stări materiale bune. 

În prezent, acesta este mai accesibil, astfel că și oamenii obișnuiți pot deține și purta bijuterii din aur. Dar nu numai aspectul său frumos și strălucitor a fascinat lumea, ci și caracteristicile speciale pe care acest metal le are. 

Aurul, unul dintre cele mai grele metale 

Una dintre proprietățile cele mai cunoscute ale aurului este maleabilitatea acestuia. În ciuda acestui fapt, greutatea pe care o are aurul este foarte mare, chiar mai mare decât a plumbului. Dacă plumbul are o densitate de 11.340 kg/m3, aurul este caracterizat de o densitate de 19.300 kg/m3. 

Totuși, din cauza faptului că este un metal moale, aurul nu este potrivit pentru confecționarea bijuteriilor, motiv pentru care acesta este folosit împreună cu alte metale, formând aliaje care oferă astfel bijuteriilor din aur durabilitate și rezistență. Printre cel mai des folosite aliaje sunt nichel, cupru, argint, zinc. 

Cele mai citite articole

Un aspect pozitiv pe care îl oferă maleabilitatea aurului este acela că se prelucrează ușor și permite realizarea unor piese extrem de subțiri – de exemplu, dintr-un gram de aur poate fi realizat un fir subțire și lung de 2,5 km sau o foiță fină și translucidă de un metru pătrat. Acest lucru duce la identificarea unei noi proprietăți a aurului, și anume ductilitatea, care se referă la posibilitatea realizării unor fire foarte subțiri din acest material. 

Aurul, un metal potrivit pentru aparatura electronică

O altă caracteristică importantă pe care o deține aurul ține de faptul că este un bun conductor de căldură și de electricitate. În plus, acesta are și capacitatea de a reflecta radiația infraroșie. De aceea, aurul este folosit destul de des și în industrie, în domenii foarte diferite. Astfel, acesta poate fi întâlnit în componente ale aparaturii electronice și chiar ale costumelor spațiale. 

De asemenea, aurul are o rezistență foarte mare la factorii de mediu, această caracteristică datorându-se reactivității chimice foarte scăzute. Prin urmare, substanțele chimice care îl pot afecta, fie să îl oxideze, fie să îl dizolve, sunt foarte puține. Astfel că aurul își păstrează aspectul frumos și strălucitor chiar și în momentul în care intră în contact cu diferite substanțe chimice destul de puternice. 

Unele dintre substanțele cu care aurul reacționează sunt mercurul, soluțiile alcaline de cianuri și acidul azotic, mai ales în combinație cu acidul clorhidric. Tocmai de aceea una dintre metodele de verificare a autenticității aurului este cea în care se folosește acid azotic, care are o reacție chimică la contactul cu aurul, dar dizolvă alte metale comune și chiar argintul. 

Toate aceste calități au condus la popularitatea acestui metal prețios, care s-a păstrat din cele mai vechi timpuri până astăzi, aurul fiind considerat „regele metalelor”.

Cele mai citite articole