Chiar si dupa trecererea in nefiinta, o persoana draga nu ne paraseste niciodata definitiv. Aceasta ramane prezenta in gandurile si amintirile noastre. Obiectele favorite sau chiar desfasurarea unor activitati de zi cu zi ne pot indrepta gandul catre acea persoana.

Sentimentele de dragoste, pretuire si respect supravietuiesc chiar si mortii celui drag, desi pot fi umbrite de o urma de trestete si regret. Moartea este insa un proces ireversibil si suntem constienti ca acea persoana nu va mai fi fizic niciodata alaturi de noi. Ce ne ramane totusi de facut, dupa ce am ales servicii funerare?

O forma de omagiere a persoanei decetate este respectarea datinei crestine care reglementeaza pomenirea mortilor. Dar cu sunt, ce presupun si cand trebuie realizate aceste pomeniri?

Daca in timpul vietii, omul poate avea singur de sufletul sau prin post, rugaciune, un comportament adecvat si fapte pioase, dupa moarte aceasta responsabilitate este preluata de cei ramasi in viata. Deci, pentru ortodoxi, un parastas – moment solem oficiat de preot, este organizat in vederea asigurarii odihnei si iertarii pacatelor celor decedati. Termenul provine din limba greaca si inseamna a fi alaturi de cineva.

Cele mai citite articole

Ca acestea sa fie realizate asa cum se cuvine, este bine sa cereti sfatul preotului. In timp ce zilele preferate pentru astfel de evenimente sunt martea, joia si sambata, exista zile care nu sunt potrivite pentru pomeniri precum duminica, care in traditie crestina este o zi dedicata bucuriei si odihnei, nu tristetii.

Totusi, e bine sa stiti care sunt cele mai importante momente pentru pomenirea mortilor: dupa inmormantare, la 9 zile, la 40 de zile, la 3,  si 9 luni , la 1 an si la 7 ani. Fiecare are propria semnificatie si importanta.

  • Prima pomenire are loc la trei zile dupa moarte, moment care corespunde deobicei cu ziua ingroparii decedatului. Aceasta aminteste de momentul invierii lui Iisus, in a treia zi, dar si de simbolul Sfintei Treimi.
  • Cifra 9 se afla in legatura cu cele noua cete ingeresti si ceasul al noualea in care Mantuitorul a acoradat iertarea talharului, primindu-l in Rai.
  • 40 de zile simbolizeaza inaltarea lui Iisus Hristos la cer dupa inviere. Se spune ca sufletului celui decedat urmeaza acelasi ciclu, parasind lumea noastra definitiv in acel moment.
  • Pomenirile de 3, 6 si 9 luni se reazileaza in cinstea Sfintei Treimi.
  • Parastasul de un an aminteste de obiceiul vechilor crestini in ceea ce priveste cinstirea celor raposati. Tot atunci se ridica crucea la cimitir, inlocuind-o pe cea de lemn.
  • Ultima pomenire anuala, cea de 7 ani, aminteste de cele 7 zile ale creatiei.

Pe langa acestea, in caledarul ortodox exista cateva sarbatori dedicate pomenirii raposatilor precum Mosii de vara si Mosii de iarna, sambetele din timpul celui mai lung post, Postul Pastelui sau Pastele Blajinilor.

Ca buni crestini, nu trebuie sa ne lasam mortii prada uitarii, ci sa ii pomenim asa cum prevede traditia, avand grija de sufletul lor, asumandu-ne rolul de mijlocitori in mantuirea lor.

Cele mai citite articole