Prima întâlnire cu un psihoterapeut Cluj sau din orice alt oraș al țării, chiar dacă se desfășoară online, nu la cabinetul său, este dedicată practic adunării celor mai importante informații care vor fi necesare pentru a diagnostica problemele clientului și a planifica procesul de ajutor specializat ce se va acorda.

Dacă este necesar, psihologul îți va cere informații relevante pentru necesitățile procesului de diagnostic, consiliere sau terapie.

De obicei, următoarele întrebări îți sunt puse în timpul primei consultații psihologice:

  • Care este cea mai mare problemă a ta, ce te deranjează cel mai mult?
  • În ce situații apar problemele, în ce condiții se agravează, ce circumstanțe activează simptomele supărătoare?
  • Ce sfere ale vieții tale sunt afectate de aceste probleme?
  • Cât a durat problema, a mai apărut și îți amintești ce s-a întâmplat înainte de a apărea?
  • Alte probleme, dificultăți emoționale pe care le-ai experimentat frecvent.
  • Cum ai abordat problemele până acum? Ce a ajutat și ce a înrăutățit situația?
  • Care este starea ta generală de sănătate, ai boli cronice, dizabilități, boli grave sau leziuni în trecut (de exemplu, diabet, cancer, accident vascular cerebral, leziuni grave la cap, boli tiroidiene)? Urmezi vreun tratament medicamentos în mod regulat?
  • Ai folosit vreodată psihoterapie sau alt ajutor psihologic?
  • Faci tratament sau ai făcut până acum tratament psihiatric? Care a fost diagnosticul și cursul tratamentului (dacă este necesar, poți arăta externarea din spital și numele medicamentelor luate)?
  • Cum ai evalua efectele acestui tratament și ai avut efecte secundare semnificative?
  • Care este situația ta generală de familie și profesională, ce faci zilnic?
  • Care sunt relațiile tale cu rudele, familia și partenerul? Cum ai evalua sprijinul pe care îl primești de la cei din jur?
  • Au existat recent schimbări importante în viața ta (de exemplu, căsătoria, pensionarea, schimbarea locului de muncă) și cum te-au afectat?

Dacă este necesar, mai ales atunci când problema este gravă, pe termen lung sau recurentă, se poate desfășura un interviu mai aprofundat, adecvat metodelor de lucru terapeutic care se vor potrivi cazului tău concret și pe care specialistul selectat le folosește în mod uzual.

Un astfel de interviu poate fi axat pe găsirea sursei problemelor tale actuale chiar și în timpul copilăriei mici.

Trebuie să spui psihoterapeutului despre tot ce te întreabă?

Cele mai citite articole

Psihologul îți va pune și întrebări mia delicate pentru a afla situația ta și cele mai importante probleme cu care te confrunți. Din diverse motive, este posibil să îți fie greu sau să îți fie frică să împărtășești cu el experiențele tale personale. Amintește-ți atunci că fiecare psiholog și psihoterapeut este legat de secretul profesional și tot ceea ce le spuneți este confidențial. Iar dacă ședințele de consiliere se desfășoară online, va fi mai simplu ca să te deschizi, nu este la fel de stresant ca față în față, la cabinetul lui.

S-ar putea să fii îngrijorat de modul în care va reacționa psihologul la cuvintele tale, dar aceste temeri sunt de asemenea inutile. Cunoașterea și experiența profesională a psihologului înseamnă că poate înțelege multe probleme umane și îți poate arăta calea precum un ghid în vederea soluționării acestora. Orice i-ai spune, nu va fi surprins și nu te va judeca, critica sau ridiculiza. Deci nu îți fă griji în această privință. Chiar nu este cazul!

Cu toate acestea, dacă ai nevoie de mai mult timp pentru a te destăinui lui și îți este greu să vorbești despre unele probleme, nu te forța să vorbești despre toate dintr-o dată. Confortul și sentimentul tău de securitate sunt o prioritate de nivelul cel mai înalt, așa că psihologul nu va pune nici el presiune pe tine.

Dacă nu dorești să răspunzi la nicio întrebare adresată de psiholog, poți refuza asta. Cu toate acestea, trebuie să fii conștient de faptul că furnizarea de informații cheie despre problemă și situație este necesară pentru a te diagnostica corect problemele și va accelera procesul de ajutor. Altfel, s-ar putea să fie niște bani cheltuiți inutil sau chiar specialistul să decidă ca să pună capăt colaborării din cauză că nu ești cooperant absolut deloc.

Din același motiv, este importantă onestitatea cu terapeutul. El nu va verifica în niciun fel informațiile pe care tu i le furnizezi și va cunoaște exact la fel de multe despre tine pe cât îi spui tu.

Poți găsi în aplicația i’m-fine.app psihologul care are specialitatea dorită de tine. Aproape 170. Așadar ai de unde alege, pentru ca tu să îți rezolvi problemele psihologice care te împiedică să ai viața împlinită la care visezi.

Cele mai citite articole