Este binecunoscut faptul o persoană responsabilă financiar are mult mai multe avantaje în programarea viitorului. Deținerea unui control mai bun asupra banilor ne oferă posibilitatea unei gestionări eficiente a vieții. Cu toate acestea, când știm dacă suntem sau nu o astfel de persoană? Iată câteva semne care te vor ajuta să-ți faci o idee despre ce înseamnă a fi responsabil financiar.
Știi întotdeauna cât cheltui și pe ce îți consumi banii!
A fi responsabil din punct de vedere financiar înseamnă a-ți cunoaște resursele. Dar și a-ți gestiona cât mai bine banii. Știi mereu unde se duc, pe ce îi cheltui și ce ai de făcut. Nu mergi la cumpărături în mod haotic, cunoști unde sunt cele mai bune prețuri și când sunt perioadele de reduceri. Știi cum să îți crești nivelul de economisire, iar scăderea consumului și a cheltuielilor este o prioritate pentru tine.
Nu există expresia “întârzieri la plăți” în vocabularul tău!
Îți plătești de fiecare dată facturile nu la timp, ci mult mai înainte de termenul-limită. Rate, utilități, telefon, lumină – totul este plătit pe modul automat. Chiar ți-ai setat la bancă plata în avans pentru toate aceste facturi.
Nu te mulțumești cu cât câștigi și găsești soluții pentru “ameliorarea bugetului personal”!
Timpul tu liber ți-l petreci câștigând bani. Fie că lucrezi suplimentar, pe cont propriu sau faci diverse comisioane, întotdeauna ai un ban în plus la final de săptămână. Mai mult aduni decât cheltui, așa că, da, se poate spune că esti o persoană responsabilă financiar.
Împrumuți doar dacă nu ai o altă soluție, iar tu mereu au soluții!
Cele mai citite articole
Știi că banii tăi sunt mai buni decât banii “lor”. Așa că te orientezi către economisire. Chiar dacă ți se întâmplă să faci un împrumut, știi că returnarea lui se face foarte repede. Dar, înainte de a solicita bani de la creditori, cauți alte soluții. Pe care, de obicei, le găsești. Fie la prieteni, rude ori ca avans din salariu, la locul de muncă. Păstrezi soluția împrumutului doar ca pe o chestie de urgență.
Economisești în permanență!
Se spune despre tine că “ai un arici la buzunar”. Care te ajută să strângi banii, iar nu să îi cheltui. Pentru că știi să faci economii, tu ești o persoană pe care criza financiară nu o să o ia prin surprindere. Ți-ai stabilit niște obiective pentru care economisești, ceea ce înseamnă că ai și un plan de viitor.
Nimic nu se aruncă, totul se transformă în bani!
Chiar și obiectele pe care nu le mai folosești. Orice poate fi transformat în bani. Mai ales că le poți scoate moca la vânzare online, fără să plătești ceva pentru publicitate.
Dispui de “bani pentru urgențe”!
Decât să împrumuți mai bine scoți banii de la ciorăpelul pentru urgențe. Așa că, niciodată nu să rămâi fără bani, chiar și atunci când ai cheltuit tot. Ceea ce este foarte dificil, din moment ce ești o persoană responsabilă financiar!
A fi responsabil financiar înseamnă să știi cum îți poți pune în valoare banii. Astfel încât să nu rămâi niciodată pe zero sau să faci împrumuturi. Atât de mult încât să poți pune bani deoparte. Pentru că responsabilitatea financiară se învață până devine o rutină zilnică. Care îți oferă avantaje pentru toată viața!