Iarna aduce cu sine o serie de provocări pentru sănătatea pielii, cu mai mulți factori care pot contribui la deshidratarea acesteia. Temperaturile reci din exterior și aerul uscat asociat încălzirii interioare pot duce la o pierdere semnificativă de umiditate cutanată. Vântul rece și uscat accentuează acest fenomen, eliminând uleiurile naturale protectoare ale pielii.
În plus, utilizarea frecventă a dușurilor calde, deși plăcută în timpul zilelor friguroase, poate deteriora bariera hidrolipidică a pielii, contribuind astfel la uscarea acesteia. Pe de altă parte, razele UV ale soarelui, deși mai puțin evidente în iarnă, pot afecta, de asemenea, pielea, lăsând-o mai vulnerabilă la deshidratare. Pentru a contracara acești factori, este esențial să adopţi o rutină corespunzătoare de îngrijire a pielii în timpul sezonului rece. Iată un ghid complet despre cum sa ai grijă de pielea uscată în timpul sezonului de iarnă.
Optează pentru produse de curăţare blânde
Oricare ar fi cauzele specifice care îţi afectează pielea, este recomandat să eviţi produsele de curăţare agresive care pot deteriora bariera de protecţie a pielii. Aşadar, optează pentru formule de curatare blânde şi hidratante, cu extracte din plante care calmeză pielea, cum este cel de gălbenele. Uleiurile sau balsamurile pentru demachiere sunt şi ele alegeri foarte bune, mai ales în timpul iernii. Pentru corp, alege săpunuri sau geluri de duş nutritive, îmbogăţite cu acid hialuronic sau cu ulei de migdale. Produsele destinate bebeluşilor pot fi, de asemenea, o soluţie inspirată, pentru că sunt concepute special pentru pielea delicată a celor mici.
Pune accentul pe hidratare
Soluţia optimă pentru pielea uscată este o hidratare intensă. După demachiere şi curăţare, aplică, mai întâi, un ser hidratant. Dacă este un produs pe bază de acid hialuronic, reţine că acesta se aplică pe pielea umedă. În continuare, alege creme pentru ten uscat, hidratante, bogate în ingrediente hrănitoare şi calmante. Măştile de noapte puternic hidratante pot fi de mare ajutor, mai ales după o zi petrecută la exterior. Ele refac bariera cutanată şi oferă pielii tale îngrijirea de care nevoie.
Ia în considerare uleiurile naturale
Pentru pielea corpului, ia în considerare folosirea uleiurilor naturale precum cel de migdale dulci, cel de cocos sau uleiul de argan. Ele pot asigura pielii tale o bună hidratare, mai ales dacă sunt aplicate pe pielea umedă după duş. Dacă ai deja o loţiune de corp hidratantă care corespunde necesităţilor pielii tale, o poţi îmbogăţi adăugând în ea câteva picături de ulei.
Evită duşurile fierbinţi
Aşa cum spuneam şi anterior, deși un duş fierbinte poate fi reconfortant în zilele reci de iarnă, poate contribui şi la deshidratarea pielii. Este mai bine să faci un duş cald de maximum câteva minute şi să aplici ulterior, de fiecare dată, o cremă hidratantă.
Utilizează un umidificator
Cele mai citite articole
În foarte multe cazuri, încălzirea locuinţei duce şi la o uscare excesivă a aerului, ceea ce nu este în avantajul pielii tale deshidratate. Un umidificator poate contribui la menținerea unui nivel optim de umiditate în locuinţa ta, evitând astfel ca aerul uscat să îţi afecteze şi pielea.
Protejează-ţi mâinile
Mâinile sunt foarte expuse condiţiilor meteo din timpul iernii, aşa că merită o atenţie aparte. Nu le spăla cu apă foarte fierbinte şi dă-te cu cremă de mai multe ori pe zi. De asemenea, atunci când eşti la exterior foloseşte mănuşi pentru a te proteja de frig şi vânt.
Apelează mai rar la exfoliere
Exfolierea poate ajuta la eliminarea celulelor moarte de pe piele, dar în timpul iernii , e mai bine să alegi produse de gomaj mai blânde. Ca să nu îţi sensibilizezi pielea prin deshidratare excesivă, apelează la acest proces doar o dată pe săptămână.
Consumă de alimente care susţin hidratarea
O alimentaţie echilibrată, bogată în acizi grași esentiali, vitamine și minerale, poate contribui la menținerea sănătăţii pielii din interior. Asigură-te, de asemenea, că bei suficientă apă pentru a menține o hidratare optimă a pielii.
Aşadar, îngrijirea pielii în timpul iernii necesită o abordare atentă. Adoptând aceste sfaturi, poţi să-ţi menţii pielea hidratată şi sănătoasă, chiar şi în condiţiile meteo mai puţin plăcute ale iernii.
Sursă foto: Pexels.com