Sortimentele comerciale obișnuite sunt un amestec de cafea boabe Arabica și Robusta. Boabele sunt în general de calitate inferioară și defecte. Prin urmare, prăjirea este ceva mai puternică, pentru a masca eventualele imperfecțiuni ale acestora. Cafeaua tradițională este cea de uz comun, comercială, aceea care are și cu cel mai accesibil preț de pe piață.

Sortimentele cu boabe 100% Arabica de înaltă calitate și bine selectate din paleta de cafea premium urmează o serie de precauții, de la plantare, recoltare, măcinare și depozitare. Ele au un gust mai intens, echilibrat și mai dulce. Există multe atribute ce trebuie evaluate, dar, în general, cafeaua specială se remarcă prin calitatea sa înaltă și aromele diferite, precum ar fi fructele, ciocolata și caramelul. 

Cum să alegi cea mai bună cafea premium 

Pentru a alege cea mai bună cafea premium, este necesar să acorzi atenție unor detalii care fac diferență. Ele se referă la tipul de prezentare, caracteristicile care definesc calitatea produsului, calitatea solului și volumul. Verifica toate aceste detalii!

Poți alege cafeaua după tipul de prezentare: cafeaua premium boabe, măcinată sau chiar… capsule.

La fel ca și cafelele comerciale și de specialitate se găsesc așadar și în diferite tipuri de prezentare. Gustul și calitatea cafelei pot însă ca să se schimbe radical în funcție de modul în care este livrată consumatorului final. 

Cafea premium sub forma de boabe: cea mai bună variantă de a păstra intacte proprietățile cafelei premium 

Boabele de cafea premium au proprietățile intacte, deoarece trec doar prin procesul de prăjire și, la foarte scurt timp de la această etapă, sunt deja depozitate în ambalaj. Dar, dacă boabele sunt măcinate chiar la momentul preparării, ele conferă băuturii o aromă mai intensă.

Boabele de cafea premium sunt ideale pentru adevărații iubitori de cafea, oameni care apreciază calitatea produsului în integralitatea lui, nu vor doar o aromă foarte puternică.

Evident, produsele din gama premium costă de obicei mai mult în magazinele de specialitate. În plus, boabele sunt mai puțin practice, dacă ne referim la faza de preparare, deoarece este necesar să fie măcinată cantitatea necesară de boabe de cafea de fiecare dată când se dorește prepararea unei astfel de băuturi prețioase.

Cafea premium măcinată: versiunea mai practică pentru pregătirea zilnică a cafelei de dimineață 

Cele mai citite articole

Cafeaua premium măcinată este forma cea mai practică de prezentare a acestui produs, deoarece este ușor de preparat zilnic, fără a fi nevoie de râșniță pentru acest lucru. Costul său este, de asemenea, mai accesibil pe piață, chiar dacă este premium.

Cu toate acestea, din cauza procesului de măcinare și pentru că este păstrată pentru o perioadă mai lungă, o astfel de cafea măcinată ajunge treptat ca să își piardă unele proprietăți importante. Și nu e vorba doar de aroma sa caracteristică. Totuși, reprezintă o alternativă acceptată mai ales de către aceia care doresc să înceapă să deguste cafele premium, cu intenția de a renunța treptat la veșnica lor cafea comercială pe care o beau pe nerăsuflate de ani și ani. 

Vezi mai jos principalele criterii de evaluare a unei cafele premium:  

●  Corpul cafelei, adică acea senzația de persistență după degustarea băuturii. Poate fi clasificat ca fiind ușor, mediu sau corpolent (mai greu). Unele mărci premium foarte îndrăgite au o textură catifelată sau cremoasă.

●  Aroma (în sensul mirosului). Cafelele premium pot avea, printre altele, o aromă fructată, florală, de ciocolată, de nucă. Sortimentele de cea mai bună calitate au o aromă foarte pronunțată.

●  Aroma (în sensul gustului). Gustul poate fi simplu (dulce, sărat, amar etc.) sau complex (o combinație dintre acestea). La fel și în sensul aromelor gustative. Mărcile care se respectă informează de obicei cumpărătorii despre aroma unui tip sau altul de cafea.

●  Dulceața este legată de calitatea cafelei: cu cât este mai bună calitatea, cu atât produsul va avea mai multă dulceață. Este clasificată în ordine descrescătoare: nulă, scăzută și înaltă. Cafelele premium cu un nivel de dulceață ridicat nu necesită zahăr pentru consum.

●  Aciditatea. Un grad de aciditate scăzută (citrică) este de dorit într-o cafea premium. Când este prea mare, o face acră și îi scade calitatea. Nivelul de aciditate mai este legat și de prăjire: cu cât este mai ușoară, cu atât mai multă aciditate are sortimentul respectiv.

Având în vedere toate aceste caracteristici, este posibil să alegi mai ușor cafeaua premium care îți place cel mai mult! Intră pe cafea-premium.ro pentru asta!

Cele mai citite articole