Unul dintre cele mai importante demersuri cu care antreprenorii in domeniul imobiliare se confrunta consta in obtinerea avizului de securitate la incendiu si autorizatie ISU, deoarece tot mai multe ansambluri rezidentiale se construiesc si tot mai multe cladiri de locuit colective se dau in folosinta.
Legislatia ce reglementeaza chestiunea emiterii unor autorizatii specifice a cunoscut modificari importante pe parcursul ultimilor ani, ceea ce inseamna ca proprietarii unor spatii comerciale in acele cladiri, de exemplu, care nu primesc de la dezvoltatori informatii esentiale, precum eliberarea avizului de securitate la incendiu sau autorizatiei de securitate la incendiu, trebuie sa sa faca demersurile necesare pentru a le obtine daca este cazul.
Definitii si consideratii util de cunoscut
In primul rand, proprietarii cladirilor trebuie sa cunoasca principalele diferente dintre avizul de securitate la incendiu si autorizatia de securitate la incendiu. Conform Art. 1 alin. 2 litera b din Legea 307/12 iulie 2006, avizul ISU este un act emis de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Judetean sau al municipiului Bucuresti, dupa verificarea de conformitate, potrivit reglementarilor tehnice in vigoare a masurilor de aparare impotriva incendiilor.
Aceste reglementari sunt adoptate deja in documentatiile tehnice de proiectare, pentru indeplinirea cerintei esentiale de securitate la incendiu a constructiilor, instalatiilor si altor amenajari. Obtinerea avizului ISU este necesara inca de la inceperea efectuarii oricarei lucrari ce necesita avizare in acest sens.
Cele mai citite articole
Pe de alta parte, potrivit legii, Autorizatia ISU este definita ca fiind un act administrativ emis de ISU, prin care se certifica in urma verificarilor la fata locului si a documentatiei privind realizarea masurilor de aparare impotriva incendiilor, indeplinirea cerintei de securitate la incendiu pentru constructii, instalatii tehnologice si alte amenajari in acest sens.
Proprietarii trebuie sa stie, asadar, ca autorizatia ISU se emite, conform legii 307/2006 la fata locului, dupa efectuarea receptiei la terminarea lucrarilor, inainte de a pune in functiune cladirea ce necesita avizare ISU.
Situatiile in care o autorizatie ISU/ un aviz de securitate la incendiu sunt necesare pentru cladirile cu destinatie rezidentiala
Pentru cei ce se intreaba cand este necesara obtinerea avizului de securitate la incendiu si a autorizatiei de securitate la incendiu pentru cladirile de locuit colective, raspunsul este simplu. Trebuie clarificat de la bun inceput ca obtinerea avizului ISU si a autorizatiei ISU nu se impune pentru orice tip de cladire de locuit colectiva.
Conform HG nr. 571/ 10 august, 2016, exista anumite categorii de cladiri care necesita avizarea si autorizarea privind securitatea la incendiu. Cladirile care sunt definite conform reglementarilor tehnice specifice securitatii la incendiu ca fiind inalte sau foarte inalte, indiferent de aria construita sau destinatia lor, precum si cladirile colective noi sau existente cu mai mult de patru niveluri supraterane, cladirile care cuprind zona de parcaj cu peste 10 autoturisme si cladirile sau spatiile amenajate in cladiri cu destinatii comerciale si o arie a desfasurarii activitatii egala sau mai mica de 200 mp, necesita aviz si autorizatie ISU.