Comemorarea dramei din ’77 a stârnit apetitul pentru simulari de cutremur
Dupa simularile de cutremur din sectoarele 2 si 6 ale Capitalei, Prefectura Bucuresti a pus in scena, ieri, o noua simulare de seism care a demonstrat ca de la teorie la practica este un drum lung. Sau, potrivit aprecierilor prefectului , „ar fi trebuit o simulare cat mai reala“.
Exercitiul tactic, desfasurat in colaborare cu autoritatile locale, a avut loc pe strada Franceza, in centrul istoric al Bucurestiului. Locatia a fost aleasa avandu-se in vedere gradul mare de risc din zona centrului vechi si faptul ca nu este o artera foarte populata, deci actiunea nu ar fi provocat probleme localnicilor. Conform scenariului, la ora 10.31, un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter a fost resimtit in Capitala provocand, in zona strazii Franceze, moartea a 18 persoane, ranirea altor 50, evacuarea de urgenta a 200 de locatari, distrugerea completa a unei cladiri si avarierea, la diferite grade, a tuturor celorlalte.
Teoria e buna, practica ne omoara
Cele mai citite articole
Desi, prin definitie, simularea unei actiuni de criza presupune interventia in timp real a fortelor participante si a factorilor de resort, exercitiul a inceput cu mai bine de patruzeci de minute intarziere fata de ora anuntata, iar reprezentatia catastrofei nu a fost prea convingatoare pentru curiosii care asteptau ceva mai multe sirene si elicopterul ce trebuia sa survoleze deasupra zonei „dezastrului“. Aceasta problema, a dificultatii autoritatilor de a se raporta la un caz real, a fost semnalata si de prefect care a recunoscut ca e nevoie de constientizarea „multelor lipsuri pe care le avem in domeniul protectiei civile“.
Cutremurul din 1977 a fost un puternic seism care s-a produs la ora 21:22, în data de 4 martie 1977, cu efecte devastatoare asupra României. A avut o intensitate de 7,2 grade pe Scara Richter si a facut, în timp de circa 55 de secunde, 1.578 de victime, din care 1.424 numai în Bucuresti. La nivelul întregii tari au fost circa 11.300 de raniti si aproximativ 35.000 de locuinte s-au prabusit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la Bucuresti, unde peste 33 de cladiri si blocuri mari s-au prabusit. Tot orasul Zimnicea a fost distrus si s-a trecut la reconstruirea sa din temelii. Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activa zona seismica din tara, la o adâncime de circa 100 km.