La varsta cuprinsa intre 4 si 6 luni, bebelusul este pregatit sa exploreze noi arome si texturi. Acum poate debuta perioada de diversificare, asta insemnand sa ii prezentati micutului hrana solida.
Cele mai citite articole
Pentru ca intreaga experienta sa fie una plina de bucurii si de surprize, incercati sa respectati urmatoarele 10 reguli, cunoscute ca fiind regulile de aur ale diversificarii:
- Asteptati sa primiti aprobare de la medicul pediatru. Doar medicul pediatru este calificat sa va spuna daca bebelusul este pregatit sau nu pentru diversificarea alimentatiei. In mod ideal, diversificarea ar trebui sa inceapa la varsta de 6 luni, dar multi bebelusi dau semne ca sunt pregatiti inca de la varsta de 4 luni.
- Laptele trebuie sa ramana hrana de baza a bebelusului. Indiferent ca alaptati sau ca va bazati pe laptele praf, cel putin pana la varsta de 1 an, laptele ar trebui sa ramana hrana de baza, care sa ii ofere micutului toti nutrientii de care are nevoie. Pana la varsta de 1 an, diversificarea are rolul de a-l invata pe bebelus noi gusturi si texturi, nu de a-i oferi nutrientii de care are nevoie.
- Incepeti cu cereale. De la varsta de 6 luni, cerealele pot fi adaugate in biberonul bebelusului pentru a incepe diversificarea cat mai usor, folosind tot aceeasi textura lichida cu care micutul este atat de obisnuit.
- Continuati cu legume. Oferiti intotdeauna bebelusului legume fierte, coapte sau pregatite la aburi, fara niciun pic de adaos de sare. Optati pentru legume care nu au o aroma deosebit de puternica si care se digera usor, cum ar fi fasolea verde, dovleacul sau morcovul. Incepand cu varsta de 9 luni, puteti introduce legume bogate in fibre, cu arome mai puternice. Puteti alege legume in functie de preferintele bebelusului, cel mai important fiind sa il expuneti la o varietate maxima de arome diferite astfel incat sa isi extinda repertoriul alimentar.
- Concentrati-va pe arome individuale. Introduceti doar o leguma diferita in fiecare zi. In acest fel, bebelusul va invata sa distinga intre ele si, de asemenea, va fi mai usor sa identificati eventualele alergii. Introduceti cat mai multe arome inainte ca bebelusul sa implineasca varsta de 1 an.
- Perseverati in ciuda refuzului. Daca bebelusul nu vrea sa guste o anumita legume, nu il fortati. In schimb, incercati sa ii oferiti aceeasi leguma in alta zi, dar preparata intr-un mod diferit, pana cand o va accepta. Aceeasi mancare poate fi oferita si de 10 ori, dar nu consecutiv.
- Importanta grasimilor. Grasimea este foarte importanta pentru dezvoltarea cerebrala a bebelusului, asa ca adaugati o lingurita de grasime la fiecare dintre mesele bebelusului. Optati pentru uleiurile care sunt bogate in Omega-3, cum ar fi uleiul de rapita sau uleiul de nuci, dar nu il gatiti. Alternati cu alte uleiuri vegetale, cu putin unt, iaurt sau cu smantana din cand in cand.
- Integrati fructele. La 15 zile de la introducerea legumelor, puteti incepe sa ii oferiti bebelusului si piureuri de fructe. Bebelusul va prefera aroma lor dulce, dar este important sa continuati sa ii oferiti si legume.
- Amestecarea aromelor. Unele fructe sunt putin cam acre pentru un copil, in special caisele sau prunele. Pe acestea le puteti amesteca cu putin mar sau pere pentru a le indulci usor.
- Treceti de la piureuri la bucati de alimente. Diversificarea incepe cu o textura foarte lichida, care curge din lingura si cu care este obisnuit copilul. Continua apoi cu piureurile foarte fine de legume sau de fructe, dar la varsta de aproximativ 8 luni, copilul poate fi servit cu bucati mai mari de alimente, eventual sa le poata lua singur cu degetele sale. La implinirea varstei de 1 an, bebelusul deja poate manca o gama variata de preparate si prefera mancarea in bucati.