Sticla a fost folosită ca element decorativ în amenajarea spațiilor interioare sau exterioare încă de la descoperirea sa, în jurul anului 3.500 înainte de Hristos.
Dintre toate tipurile de sticlă, cea de rezultată din topirea siliciului din nisip este cea mai comună, dar în timp, felurite procedee tehnice au îmbunătățit calitatea acestui material în funcție de cerințele estetice sau de rezistență cerute de la stclă, așa cum vedem, de exemplu, în cazul construcțiilor cărora li s-a adaugat o balustrada de sticla.
Întrebuințări diverse
De la banala sticlă a geamurilor de la casa bunicilor, până la mult mai modernele geamuri cu sticlă termopan, acest element folosit în amenajarea și decorarea caselor noastre a spațiilor de birouri sau a unor edificii publice a cunoscut numeroase transformări.
Este evident că între sticla flat folosită la geamurile cu rama de lemn și o balustradă de sticlă există diferențe majore în ceea ce privește tehnica de fabricare, compoziție și rezistența materialului.
Utilitatea sticlei flat rămâne încă evidentă în realizarea ferestrelor sau a ușilor de sticla. Pe lângă aceasta însă, se remarcă sticla dură pe care o regăsim în amenajarea unor rafturi, elemente de mobilier (gen masuțe de cafea), cabine de duș sau în asigurarea unor delimitări clare, așa cum o face o balustradă de sticlă adaugată unei scări sau unui balcon.
Între vizibil și intim
În amenajări, sticla are rolul de a oferi vizibilitate sau de a obtura privirile curioase. În primul caz regăsim sticla folosită la ferestre sau la cele mai multe construcții care includ o balustradă de sticlă.
Pe de altă parte, nevoia de intimitate a dus la crearea sticlei opace, care este folosită în amenjarea camerelor de baie sau a dormitoarelor. Un astfel de element lasă lumina să pătrundă în aceste încăperi într-un mod difuz, dar ține deoparte curioșii de viața intimă a unor persoane.
Se mai regăsește și în clădirile de birouri, unde cubiculele destinate angajaților sunt împrejmuite cu astfel de geamuri de sticlă pentru a-i ține concentrați asupra sarcinilor de muncă sau să îi protejeze de priviri indiscrete.
Chiar dacă mai rar întâlnită, metoda adăugării materialului opac la o balustradă de sticlă are de asemenea un rol de protecție a intimității persoanelor. Astfel de modele le putem întâlni la scarile melc din clădiri publice sau la căile rulante din terminalele de aeroport, gări etc.
Cele mai citite articole
Un alt model de sticlă care asigură un nivel ridicat de opacitate este cea realizată prin procedeeul de sablare. Frecată de particulele de nisip la o viteză amețitoare, sticla își pierde transparența obișnuită și ia un aspect albicios. Este folosită în realizarea cabinelor de duș, a geamurilor de la toalete sau a gemurilor de uși din localuri, instituții medicale sau birouri. Ocazional poate fi folosită și în construirea unor balustrade de sticlă.
Modele cu rezistență crescută
O altă cale prin care sticla și-a dovedit utilitatea în ultimul secol a fost protejarea unor bunuri, cum ar fi cele expuse în vitrinele unor magazine de lux. Astfel a apărut sticla laminată, un element extrem de important în amenajarea magazinelor stradale, dar și în realizarea clădirilor de birouri cu înălțimi amețitoare.
Un detaliu amuzant este factul că sticla laminată a fost descoperită dintr-o eroare a chimistului francez Edouard Benedictus, care a observant că o eprubetă răsturnată accidental a rezistat șocului tocmai din cauza reziduului chimic conținut la interior.
Datorită costurilor, folosirea sticlei laminate în modelele de balustradă de sticlă ester a întâlnită. În schimb poate fi observată în clădirile cu un grad ridicat de securitate: bănci, instituții ale statului cu regim special etc.
Oglindă, oglinjoară…
Alt timp de sticlă des întâlnit în casele noastre îl reprezintă sticla oglindă, aplicată pe pereții din baie, în holul unei care, inserată în cabinetele de machiaj ale doamnelor sau placată pe ușile garderobelor.
În realizarea ei, una dintre fețe este tratată cu o soluție metalică, de obicei argint, aur, crom sau aluminiu pentr a-i oferi caracteristica de baza a reflexiei.
Oxizi de metal se aplică și în tratamentul geamurilor fumurii, atât de des întâlnite la fațadelor clădirlor de birouri din marile orașe. Avantajele sunt diverse: de la blocarea privirilor indiscrete către personalul din interiorul clădirii și până la reducerea nivelului de radiații ultraviolete absorbit prin pereții de sticlă.
În concluzie, sticla se dovedește un element versatil în amenajarea spațiilor locuite sau circulate, de la asigurarea protecției unor personae și până la îmbunătățirea designului interio al clădirilor prin adăugarea unor elemente cu dublă funcționalitate, estetică și de siguranță, așa cum o evidențiază o balustradă de sticlă, acest material folosit în construcții a reușit să ne îmbunătățească și să ne colorize viața vreme de mai bine de 5 milenii.
Transformările prin care a trecut în tot acest timp, fie că au fost rezultatul unor cercetări asidue, fie că au reprezentat doar erori amuzante de laborator, îi conferă sticlei garanția de a ne mai însoți o bună vreme în viața de zi cu zi.
Sursa Foto: Pixabay