Cuprins:

  • Managementul timpului, o activitate importantă la orice vârstă
  • Cum pot elevii să-și planifice corect timpul

Ai observat că rezultatele cele mai bune apar atunci când învățăm copiii să se preocupe de  organizare?

De ce este atât de importantă gestionarea timpului pentru copii?

Gestionarea timpului ne ajută pe fiecare dintre noi ca să ne realizăm visele, să ne îmbunătățim stima de sine și să simțim acel sentiment de ușurare atunci când vedem că angajamentele au fost luate cu succes. Vrei ca și copiii tăi să facă asta?Atunci trebuie să-i înveți în cel mai smart mod posibil managementul timpului!

Gestionarea timpului nu este o sarcină simplă nici măcar pentru adulți, cu atât mai puțin pentru copii, care, în mod natural, au dorința de a se juca o bună parte din timp și de a căuta ceea ce generează plăcere imediată.

Multitasking-ul pare o modalitate excelentă de a realiza mai multe lucruri simultan. Cu toate acestea, studiile au arătat că creierul nostru nu este la fel de bun la multe sarcini pe cât credem că sunt. De fapt, unii cercetători au sugerat că multitasking-ul poate reduce productivitatea cu până la 40%.

Pentru succesul părinților în această misiune, există câteva sfaturi importante:

Este normal ca generația actuală să aibă dificultăți în înțelegerea valorii timpului, deoarece există mai mulți stimuli care concurează pentru atenția aceleiași persoane decât odinioară. Uită-te doar la notificările copiilor de pe  smartphone-uri sau orice alte dispozitive mobile. Există întotdeauna ceva nou: un joc, o fotografie sau un videoclip de văzut. Plus că acele agende clasice de pe vremuri au dispărut aproape cu totul.

Totuși, trebuie spus faptul că absența gestionării timpului nu se limitează la tehnologie. Dacă nu există o grijă mai mare în legătură cu controlul timpului în sarcinile casnice, atunci când adulții amână programările cu ușurință și lasă totul în ultimul moment, tendința este ca și copilul lor să fie influențat de mediul în care trăiește.

Prin urmare, gestionarea timpului va fi acceptată de copii ca parte a rutinei lor atunci când adulții de acasă demonstrează ei înșiși că aceasta este funcționarea normală a lucrurilor. În acest caz, regula este respectarea limitelor pentru fiecare activitate, stabilindu-se clar timpul pentru joacă, studiu, pentru somn și alte activități.

Gestionarea timpului pentru copii trebuie să fie ceva plăcut de realizare și nu drept ceva plictisitor. Ei trebuie să înțeleagă că dacă își termină mai repede sarcinile, cu atât mai mult se vor putea bucura de timpul liber.

Ce abilități favorizează managementul timpului în copilărie?

Managementul timpului pune în aplicare anumite abilități socio-emoționale care trebuie să adauge lucruri pozitive în viața copiilor.

  • Disciplina și responsabilitatea

Managementul timpului de învățat permite copiilor să fie autodidacți, disciplinați și responsabili. Cu rutine bine definite, ei știu că trebuie să efectueze anumite activități în anumite momente și că, procedând astfel, vor putea să se bucure de timpul rămas după ce învață pentru a juca și a se distra.

  • Autocontrolul emoțional

Situațiile stresante și comportamentele agresive din timpul copilăriei indică aproape întotdeauna un sentiment de supraîncărcare. Acest factor este legat de lipsa de cunoștințe despre modul corect de gestionare a timpului. Când rutina este planificată detaliat, devine mai ușor să știe ce trebuie făcut, evitând sentimentele de anxietate și acumularea de sarcini.

Copilul își dă seama că starea de nervozitate este strâns legată de dificultatea de a delimita cantitatea de sarcini. În acest fel, el ajunge să înțeleagă organizarea logică a activității, ca pe o cale de ieșire din starea anxietate și menținerea echilibrului psihic.

  • Stima de sine

Cele mai citite articole

A face prea multe activități în același timp poate însemna să le faci pe toate într-un mod incomplet și nesatisfăcător. Pe de altă parte, a petrece mai mult timp pentru unele sarcini și nu pentru altele, te poate face frustrat de faptul că nu faci ceea ce îți place în mod real. Deci, e important ca să știm cum să controlăm timpul și să ne organizăm o rutină acceptabilă pentru a acorda prioritate a ceea ce, de fapt generează valoare.

Consecința este o îmbunătățire a stimei de sine, deoarece copilul își dă seama că are capacitatea deplină de a realiza ceea ce își planifică și toate acestea contribuie la sporirea încrederii în sine. Totul se întâmplă la fel când ne referim la adulți sau la copii. Construirea stimei de sine în copilărie este încă un proces delicat, deoarece necesită un sprijin maxim din partea părinților, bunicilor, pentru a-l ajuta pe cel mic să-și modeleze identitatea.

Sfaturi de gestionare a timpului pentru elevi

1. Definește sarcinile și acordă-le prioritate

Poți începe prin notarea sarcinilor  în funcție de prioritatea și termenele limită. De asemenea, asigură-te că sarcinile tale se aliniază obiectivelor, astfel încât să nu pierzi timpul făcând ceea ce nu contează cu adevărat.

2. Compartimentează sarcinile mari

Când te confrunți cu o sarcină uriașă, încearcă să o împarți în unități mai mici, stabilește un termen limită și începe să lucrezi. De exemplu, dacă ai o carte de citit, atribuie numărul de zile sarcinii și împarte-o la numărul de capitole. Aceasta înseamnă că fiecare capitol de citit vei avea o sarcină zilnică.

Acest pas se aplică și atunci când ai un eseu de scris: începe cu cercetarea, fă o schiță și apoi începe să scrii.

3. Utilizează o listă de verificare

Acesta este unul dintre cele mai eficiente sfaturi de gestionare a timpului pentru elevi. Utilizând listele de verificare, vei putea să marchezi activitățile efectuate și să păstrezi o evidență a sarcinilor neterminate.

Listele de verificare asigură că nimic nu este uitat în timp ce îți menții entuziasmul.

4. Recompensează-te pentru sarcinile efectuate

Ideea de a-ți oferi singur o recompensă la sfârșitul fiecărei misiuni este una care menține interesul de a respecta planificarea.

Vei  putea să faci o pauză de 15 minute pentru a viziona un desen animat sau a face altceva pe placul tău.

5. Alcătuiește din vreme un program detaliat pentru fiecare zi

O reducere adecvată a activităților zilnice este de bun augur. Poți fi cu adevărat serios în ceea ce privește planificarea, împărțindu-vă timpul în blocuri de 15-30 de minute și determinând ceea ce vei face detaliat.

Fă-ți timp și pentru alte activități, precum ar fi petrecerea timpului cu prietenii și familia.

Cele mai citite articole