Gazul natural este combustibilul fosil cu cea mai curată ardere, contribuind la aproape o treime din creșterea totală a cererii de energie în ultimul deceniu, mai mult decât orice alt combustibil. Reprezintă o sursă neregenerabilă de energie care este utilizată pentru încălzire, gătit, generarea de electricitate, vehicule și la fabricarea materialelor plastice.
Care este producția de gaze naturale în România?
Potrivit ANRE, țara noastră este o piață majoră de gaze naturale din Europa Centrală. Pe lângă producătorii de gaze naturale un rol important îl au și:
- Responsabilii de rezervele de gaze naturale;
- Distribuitorii de gaze naturale;
- Furnizorii de gaze naturale.
În 2020, conform Eurostat, România a avut o producție de gaze naturale de 284.977 de terajouli, din zăcăminte simple sau din cele combinate (gaze naturale și țiței). De aceea, România este considerată unul dintre cei mai importanți producători din UE.
Care este consumul de gaze naturale în România?
Eurostat prezintă într-un studiu că, în țara noastră, consumul total de gaze naturale a ajuns în 2020 la nivelul de 275.354 de terajouli.
Cele mai citite articole
Spre deosebire de piața de energie electrică, cea de gaze naturale a fost liberalizată încă din 2007 pentru toți utilizatorii astfel încât aceștia să poată selecta un furnizor de gaze, potrivit locuinței sau business-ului lor.
Rezervele de gaze naturale
Fiind o sursă care nu se regenerează, constituire unor rezerve pentru acoperirea consumului de gaze naturale este o necesitate.
În 2020, rezervele de gaze naturale din România conțineau 3,73 trilioane de metri cubi. Chiar dacă România nu depinde considerabil de importurile de gaze, din cauza extragerii masive din trecut, rezervele actuale sunt în scădere.
Concluzii
Investițiile inteligente în sectoarele energetice cresc șansele unui viitor sustenabil pentru generațiile viitoare. De aceea, este necesară o politică energetică solidă, ținând cont de cererile de gaze naturale prezente și viitoare, precum și de rezervele naționale și capacitatea de producție.