Nomenclatorul meseriilor se afla intr-o continua schimbare, deoarece multe meserii nu mai sunt practicate, in timp ce altele noi le iau locul. Project management nu este o functie foarte noua in lista de meserii din Romania, dar cu toate acestea inca mai exista nedumeriri cu privire la rolul acestuia intr-o companie si cum poate fi obtinuta aceasta titulatura.
Desi unii ocupanti ai pozitiei de project manager au ajuns acolo ca urmare a urcarii pe scara ierarhica a companiei, avansand din alte pozitii datorita aptitudinilor si competentelor lor, o astfel de functie poate fi obtinuta si fara o experienta in compania respectiva, mai ales daca este absolvit un curs project management.
Ce se invata in cadrul unui curs de project management?
Managerul de proiect este cel care organizeaza si gestioneaza proiectul de la inceput pana la sfarsit. Isi asuma responsabilitatea pentru diferitele faze ale proiectului, de la traducerea cerintelor clientului in specificatii functionale si tehnice, la acceptarea utilizatorilor si chiar la productie.
Cele mai citite articole
Prin urmare, in cadrul unui curs de specializare in managementul proiectelor, cursantii vor invata cum sa stabileasca obiectivul proiectului si sa puna in aplicare cerintele clientului, cum sa planifice fiecare activitate astfel incat desfasurarea proiectului sa fie una cat mai eficienta, iar membrii echipei sa stie de la bun inceput ce au de facut.
De asemenea, vor invata diferite tipuri de management si metodologii prin care dezvoltarea proiectului sa poate fi una eficienta si flexibila, care sa permita adaptarea la schimbarile care pot avea loc. Totusi, este necesar ca viitorul project manager sa aiba cunostinte in domeniul in care va fi dezvoltat proiectul respectiv.
Care este rolul unui manager de proiect?
Managerul de proiect are numeroase indatoriri, de la organziarea modului de desfasurare a proiectului pana la gestionarea echipei. Unul dintre principalele roluri pe care acesta le are este insa intelegerea provocarii proiectului ce urmeaza a fi realizat, pentru a putea reactiona prompt si eficient, fiind totodata deschis la schimbarile care pot aparea pe parcursul acestuia.
Prin urmare, pe langa calitatile personale pe care le poate avea un viitor project manager, acesta trebuie sa capete si anumite abilitati care sa il ajute sa isi poata indeplini indatoririle.