Montarea aparatelor dentare de catre ortodont ar trebui luata in considerare de la varsta de 7 sau 8 ani. Dar la ce varsta ar trebui sa vezi un specialist de la Dental Elite? Pentru ce tip de tratament? Cat timp ar trebui sa pastreze aparatul dentar? Iata mai jos importanta efectuarii unui control cu ​​ortodontul cu mult inainte de pubertate.

Se estimeaza ca unul din doi copii ar avea nevoie de tratament ortodontic. Cu toate acestea, nu toti beneficiaza de o monitorizare adecvata. Parintii nu sunt intotdeauna capabili sa detecteze necesitatea tratamentului. 80% dintre pacienti sunt directionati de medicul dentist, in timp ce consultatiile spontane raman rare. Purtarea aparatelor dentare este totusi adesea singura solutie la anumite probleme deranjante. 

De la ce varsta poate purta un copil un aparat dentar?

Purtarea unui dispozitiv poate incepe la varsta de 4 pana la 5 ani daca acel copil are dificultati de mestecat. Interventia ortodontului se realizeaza apoi in colaborare cu cea a ORL. Pentru copiii cu palat despicat, tratamentul poate incepe chiar mai devreme.

Cand sa se consulte?

In general, la varsta de 7 pana la 8 ani. In timpul primei intalniri, ortodontul poate decide sa astepte inainte de a trata problema sau sa opteze pentru asa-numitul tratament „interceptiv” de aproximativ 6 luni. Aceste tratamente interceptive au scopul de a corecta un decalaj in cresterea maxilarelor sau o problema cu dezvoltarea anormala a dintilor. Un dinte care evolueaza intr-un loc gresit risca sa deterioreze alti dinti sau sa le impiedice dezvoltarea.

Cele mai citite articole

Problema decalajului de crestere. Fotografie inainte de tratament.

Adesea, problemele recurente la copii sunt intarzierile de crestere ale maxilarului (intre maxilarul superior si maxilarul inferior).

Este important sa consulti ortodontul inainte de aparitia pubertatii.

Dupa terminarea pubertatii, majoritatea anomaliilor de crestere pot fi corectate, dar tratamentele ortodontice vor trebui adesea combinate cu interventii chirurgicale maxilo-faciale. In cele din urma, este posibil, de asemenea, in anumite cazuri, sa „compenseze” prin extractii dentare. Pe scurt, pentru ca ortodontul sa poata alege cel mai potrivit tratament, este necesar sa se consulte foarte devreme si el iti va spune si cat costa un aparat dentar daca va fi nevoie de acesta.

Care este proportia copiilor care poarta aparat dentar?

Aproximativ unul din doi copii au nevoie de tratament ortodontic din motive functionale si uneori din motive estetice. Cu toate acestea, purtarea aparatelor dentare nu este un moft. Prin urmare, indicatia pentru tratamentul ortodontic nu datoreaza nimic intamplarii. Criteriile sunt obiective functionale (ocluzie dentara, mestecare, echilibrul articulatiilor maxilarului) si estetice pe masura ce apar indicatiile. In cele din urma, estetica nu trebuie neglijata deoarece imbunatatirea zambetului prin alinierea dintilor ajuta la stabilirea increderii in sine si la construirea bunastarii psihologice.

Cele mai citite articole