O lampa UV este o lampa special conceputa pentru a emite lumina la lungimea de unda ultravioleta, care, in general, nu poate fi vazuta de oameni fara echipament special. O lampa UV poate face acest lucru in moduri diferite. De exemplu, poate produce si lumina vizibila, dar poate functiona si cu lumina neagra.

Lampa UV poate fi utilizata in diferite scopuri. In terarii, aceste lampi sunt folosite astfel incat plantele si animalele, in special reptilele, sa primeasca lumina ultravioleta necesara de care ar putea avea nevoie in fiecare zi. 

Este posibil ca iluminatul artificial traditional sa nu ofere suficienta lumina la lungimea de unda a razelor ultraviolete. In caz contrar, plantele care necesita lumina ultravioleta pot incepe sa sufere. Exista mai multe tipuri de lampi uv in functie de scopul in care sunt utilizate.

Lampile UV si utilizarile lor

Ele au, de asemenea, o valoare de divertisment. In parcurile de distractii si in alte locuri, o lampa ultravioleta poate fi folosita ca lumina neagra pentru a crea efecte neobisnuite de luminozitate. Aceste efecte pot ajuta, de asemenea, la reflectarea culorilor foarte vibrante, care au fosfor stralucitor ce reactioneaza adesea cu lumina ultravioleta invizibila.

Cele mai citite articole

O lampa fluorescenta ultravioleta are, de asemenea, o aplicatie ca instrument de bronzare. Multe paturi de bronzare folosesc aceste tipuri de lampi pentru a se bronza artificial, deoarece lumina ultravioleta este ceea ce bronzeaza cu adevarat pielea in mediul natural.

Cu toate acestea, paturile de bronzare pot oferi lumina ultravioleta intr-o concentratie mult mai mare, accelerand astfel timpul necesar pentru a obtine nivelul de bronz dorit.

In plus fata de aceste aplicatii cosmetice si de divertisment, o lampa UV poate fi, de asemenea, utilizata ca instrument de tratament pentru diferite boli. In timp ce majoritatea instrumentelor terapeutice cu lumina ultravioleta sunt considerate forme alternative de medicina, utilizarea unei lampi ultraviolete pentru a trata alergiile si pentru a elimina virusurile a fost acceptata in multe practici conventionale. 

Prin urmare, lampile pot avea mai multe utilizari, in functie de scopul in care au fost create. Recomandarea este sa fie alese de fiecare data lampile potrivite tipului de utilizare dorit.

Cele mai citite articole