Afla tot ce trebuie sa stii despre aparatul dentar

Exista doua tipuri de aparate: ortopedice si ortodontice. Un aparat ortodontic permite mutarea dintilor. Acestea sunt dispozitive de atasare multipla din metal sau ceramica care atasamente pe partea laterala a limbii sau chiar gutiere transparente.

Dispozitivele ortopedice, pe de alta parte, actioneaza asupra intarzierilor de crestere a maxilarului. Largirea maxilarului superior ajuta la dezvoltarea cailor aeriene superioare si faciliteaza ventilatia. Acest lucru evita cresterea asimetrica care ar putea fi cauza unei probleme functionale semnificative.

Interesul este doar estetic sau si sanitar?

Medicul ortodont aduce pacientilor sai mult mai mult decat alinierea dintilor din fata!

Rolul principal al ortodontiei este de a restabili masticatia eficienta si echilibrul functional. Mestecatul nu trebuie sa necesite efort.

Un decalaj semnificativ intre dintii din fata (incisivi) necesita ca pacientul sa isi miste maxilarul inferior inainte in mod constant pentru a manca, de exemplu. Pe de alta parte, incisivii care sunt prea avansati au un risc mare de fractura datorita pozitiei barei de protectie. Cel mai mare risc este intre 9 si 12 ani. De aici si importanta prevenirii.

Cele mai citite articole

Exista multe indicatii pentru tratamentul ortodontic: motive articulare, functionale, parodontale… Astazi, ortodontii lucreaza in colaborare cu alte specialitati medicale: ORL, endocrinolog, pediatru, chirurg maxilo-facial, osteopat, logopezi etc. Ocupa un loc privilegiat pentru a depista riscurile de apnee in somn. Indicatia primara pentru ortodontie este asadar functionala. Desigur, rezultatele estetice provin dintr-un tratament bine condus.

Este dureroasa montarea aparatului dentar?

Amplasarea bracket-urilor ortodontice este nedureroasa. Ulterior si timp de doua-trei zile, dintii sunt sensibili la mestecat, iar pacientii nostri trebuie sa adopte o alimentatie ceva mai moale. Apoi aceasta senzatie dispare, iar dintii incep sa se miste.

Uneori trebuie sa tragi dintii cand iti montezi aparatul dentar?

Se intampla sa fii de fapt obligat sa scoti dintii atunci cand maxilarele sunt prea mici in comparatie cu dimensiunea dintilor. Medicul ortodont calculeaza lipsa de spatiu si planuieste sa scoata dintii doar daca nu poate face altfel. Dintele este un organ sanatos care trebuie pastrat. Utilizarea extractiilor este o solutie luata in considerare atunci cand nu exista alternativa.

Cat va dura un tratament sau depinde de raspunsul pacientului?

Experienta medicului ortodont ii permite sa evalueze durata probabila a unui tratament. Dar acest lucru poate fi reevaluat pe parcurs daca pacientul nu respecta prescriptiile sau daca apar dificultati legate de un raspuns biologic slab la tratament.

Care sunt sfaturile de igiena de urmat atunci cand porti aparat dentar?

Este esentiala educarea pacientilor in tehnicile de periaj ortodontic pentru eliminarea placii dentare si prevenirea cariilor si gingivitei. Periajul bun iti permite sa ai dinti stralucitori si brackets ortodontici, gingii roz pal. Calitatea periajului nu este o chestiune de durata, depinde de aplicarea tehnicii bune. Ata dentara este, de asemenea, de mare ajutor in indepartarea resturilor blocate intre dinti. 

Cele mai citite articole