Inregistrarea audio sau sonora este reprezentata de o operatie in urma careia se conserva sunetul intr-o urma durabila, produsa pe un suport purtator de informatie care poate fi accesat in timp real sau printr-o ascultare ulterioara.  Suportul devine astfel un furnizor de date cu caracter personal, continand informatii punctuale legate de o anumita persoana.

Cand este legala supravegherea sonora

A supraveghea sonor o persoana fara acordul acesteia, intr-un spatiu public sau privat, se localizeaza sub incidenta legii. Orice tip de inregistrare ar trebui semnalata persoanelor expuse razei de actiune a microfoanelor, deoarece baza pe care se va inregistra informatia devine o sursa de date cu caracter personal. Cu toate acestea, exista multe contexte in care se adopta acest tip de monitorizare, motivele fiind variate si avand la baza diferite suspiciuni.

Suspiciunile si inregistrarile audio

Unul dintre  motivele pentru care o persoana poate apela la montarea unui anumit tip de microfoane spion, poate fi  suspiciunea care planeaza asupra unor relatii sociale si familiale,  sau asupra anumitor evenimente. Astfel, exista contexte in care se opteaza pentru instalarea sistemelor de inregistrare audio in perimetrul zonelor private, tocmai pentru ca proprietarii doresc sa isi confirme sau sa isi infirme anumite banuieli, nelinisti sau suspiciuni. Astfel, rolul unui astfel de microfon devine unul important, chiar daca datele acumulate nu ar putea fi folosite drept probe in instanta.

Siguranta in mediul casnic si in familie

Cele mai citite articole

Tot un astfel de dispozitiv de inregistrare audio, se poate constitui intr-un sistem de siguranta adaugat casei, respectiv familiei. Prin monitorizarea sonora a casei, se poate asigura control asupra camerei in care doarme un bebeluş, locului de joaca al copiilor, precum si camerei in care isi petrece timpul un adolescent teribilist.

De asemenea, folosirea unui microfon poate asigura  control asupra unei persoane varstnice si nedeplasabile care locuieste  in casa. Imposibilitatea de a se deplasa o expune imposibilitatii de a-si  procura cele necesare, astfel ca isi  poate semnala sonor nevoia de ajutor transmisa celorlalte persoane din casa.

Astfel, desi legal nu se permite montarea unui sistem de inregistrare audio fara acordul persoanei vizate, a monta un microfon performant in zona privata, poate constitui o suplimentare a sigurantei si controlului asupra perimetrului si a casei, fara a leza dreptul la intimitate al membrilor familiei sau al celor care vin in vizita.

Cele mai citite articole