Vara, anotimpul care îi îmbie pe conducătorii auto la concedii şi drumuri lungi, nu trebuie să îi prindă nepregătiţi, ci cu un nou set de anvelope de vară potrivite pentru autoturismul pe care îl conduc. Deşi legislaţia nu obliga şoferii să folosească anvelope de vară, ci doar pe cele de iarnă, pentru condiţii meteo aspre şi la temperaturi ce nu ating 7 grade C, conducătorii auto ştiu cât de importantă este această schimbare. Anvelopele de iarnă nu sunt concepute pentru a fi folosite în condiţii de temperatură maximă, de aceea nu asigura nici siguranţă, dar se şi tocesc repede, îmbătrânesc prematur şi trebuie schimbate înainte de anotimpul rece.

Pentru că alegerea anvelopelor pentru autoturism dedicate lunilor călduroase poate fi o provocare dificil de trecut de către conducătorii auto şi consumatoare de timp, este important ca aceştia să aibă repere importante în acest sens.

Sfaturi pentru alegerea anvelopelor de vară potrivite

Anvelopele de vară sunt utile, necesare şi de un real ajutor conducătorilor auto care doresc să parcurgă distanţe mai lungi sau mai scurte în condiţii de temperatura nu tocmai plăcute. Atunci când afară temperatura este de peste 35 de grade C, pe carosabil aceasta poate depăşi 50 de grade C, de aceea anvelopele cu care este dotat autoturismul trebuie să facă faţă acestor provocări. Cauciucul trebuie să fie de înaltă calitate, să nu cedeze la temperaturile foarte mari, iar autoturismul să asigure siguranţa în trafic a tuturor participanţilor.

Cele mai citite articole

Sfaturile specialiştilor în acest sens, legat de anvelopele de vară includ:

·  folosirea anvelopelor de vară, nu a cauciucurilor de iarnă. Legea nu obliga folosirea anvelopelor de vară în sezonul cald, de aceea cei mai mulţi conducători auto rulează cu anvelope de iarnă când temperaturile sunt ridicate, expunându-se astfel incidentelor, accidentelor şi periclitând viaţa celorlalţi participanţi la trafic. Anvelopele de iarnă, comparativ cu cele de vară au o distanţă de frânare mai mare şi o rigiditate mai mare. studiile şi experimentele atestă că anvelopele de vară de calitate se remarcă prin flexibilitate, caneluri adânci, utile pentru drumurile pline de apă şi calitate la temperaturi ridicate;

·  cunoaşterea indicilor autoturismului. Este foarte important că, pentru alegerea anvelopelor de vară potrivite, conducătorii auto să îşi cunoască propria maşină, să cunoască indicii acestea, greutatea medie transportată la nivel de axă, dar şi viteză maximă de deplasare în condiţii de siguranţă, dimensiunile exacte, importante pentru a lua în calcul achiziţionarea oricărei anvelope. Indicele de sarcină, de viteză, dar şi martorii de uzură, care nu trebuie să fie mai mic de 1.6 mm, precum şi indicatorul DOT care indică dată de fabricare şi indicele care susţine dacă anvelopa este ranforsata pentru a susţine o sarcină suplimentară sau nu;

·  înlocuirea a minim 2 anvelope, niciodată unei singure anvelope. Specialiştii recomandă ca proprietarii autoturismelor să schimbe minim 2 anvelope, dacă nu pe toate 4, montate pe osia de tracţiune pentru o aderentă ridicată, precum şi evitarea combinării anvelopelor de la producători diferiţi, cel puţin nu pe aceeaşi osie.

Cele mai citite articole