Bateria masinii ar trebui sa dureze aproximativ 3-5 ani. Multi oameni ajung insa in situatia de a trebui sa isi schimbe bateria o data la de la 1 la 2 ani. (Daca ti se intampla asta, iti poti luauna noua de pe VrumAuto). De ce asta? Si ce putem face pentru a prelungi durata de viata a bateriei masinii? Ei bine … Despre acest subiect vom discuta in acest articol. Iata de ce s-au epuizat prea devreme bateriile auto si ce poti face pentru a impiedica acest lucru. De asemenea, iti vom oferi cateva sfaturi si trucuri simple pentru a duce la maxim durata de viata a bateriei de 12 volti a masinii tale. Sfaturile pe care ti le vom da in acest articol vor fi simplu de urmat, si oricine va putea sa faca aceste lucruri (chiar daca nu stie absolut nimic despre masini sau baterii auto).

Inspecteaza lunar bornele bateriei pentru a te asigura ca sunt curate si fara urme de coroziune

Una dintre primele probleme pe care majoritatea oamenilor le are cu bateria masinii este acumularea de coroziune in jurul bornelor. Corodarea bornelor distruge conexiunea dintre baterie si vehicul si multe baterii sunt inlocuite datorita unei formari prea mari de coroziuni la nivelul bornelor.

Nu utiliza nici un accesoriu auto (radio, lumini sau electronice) inainte de a porni si de a conduce efectiv masina

Cand autovehiculul este pornit, alternatorul de masina genereaza electricitate si incarca bateria masinii dupa ce bateria are o scadere de tensiune. Dar daca masina nu este pornita si folosesti electronicele din ea, te bazezi doar pe bateria masinii pentru a le face sa functioneze. Acest lucru este in detrimentul bateriei auto, deoarece bateriile auto nu sunt destinate acestui tip de utilizare. Folosind bateria masinii ca pe o baterie care sa faca sa functioneze aparatele electronice, in loc ca pe o baterie care iti ofera o puterea de aprindere, iti veti deteriora bateria si ii vei scurta foarte mult durata de viata daca ea este folosita in mod repetat in acest mod. Asadar, evita sa folosesti orice accesorii auto sau electronice in timp ce masina este oprita.

Asigura-te ca bateria masinii este bine fixata si ca are cabluri bune

Bateria trebuie sa fie asigurata in permanenta. Daca o baterie se misca in timp ce masina circula, va fi afectata si s-ar putea produce un scurtcircuit. Acest lucru va distruge bateria – si chiar va provoca daune masinii, creand in acelasi timp un risc de siguranta. Acelasi lucru s-ar putea intampla daca ai cabluri de baterie necorespunzatoare (sau daca ele nu sunt conectate corespunzator). Deci, verifica-ti cablurile si asigura-te ca au si o conexiune securizata.

Incarca complet acumulatorul masinii cel putin o data pe saptamana (utilizeaza un incarcator pentru baterii auto sau inlocuieste bateriile daca trebuie)

Bateria autovehiculului se descarca chiar si atunci cand masina este oprita. Acest lucru se intampla deoarece curentul este extras din baterie de accesorii auto (radio, lumini etc.). Acesta este motivul pentru care oamenii vin acasa din vacante mai  lungi si isi gasesc bateria masinii moarta. Dar pentru a preveni acest lucru, poti utiliza fie un incarcator de baterii auto, fie un incarcator solar.

NU supraincarca bateria masinii

Nu supraincarca bateria masinii. Bateriile cu plumb-acid elibereaza gazele de oxigen si hidrogen cand sunt supraincarcate.

Verifica-ti alternatorul masinii

Daca bateria masinii nu se incarca – verifica-ti alternatorul masinii. Daca faci tot ce am recomandat in acest articol, dar oricum bateriile de la masina iti mai mor mai devreme, vei dori sa verifici alternatorul masinii (sau, si mai bine, sa te duci la un mecanic care sa il verifice). Daca alternatorul masinii este defect, acest fapt va duce la reincarcarea ineficienta a bateriei si ii va reduce drastic durata de viata.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole