De ce pronunția corectă în limba engleză este mai importantă decât crezi

Mai exact, nu este întotdeauna posibil și nici atât de necesar să scapi de un anumit tip de accent, desigur, cu excepția cazului în care ai în plan o carieră într-o țară vorbitoare de limba engleză. O pronunție slabă creează o barieră suplimentară în comunicarea orală cu alți vorbitori.

Pronunția este o parte foarte importantă a oricărei limbi străine, inclusiv a limbii engleze. Aceasta nu înseamnă că scopul unui antrenament fonetic este de a scăpa complet și pentru totdeauna de un accent nativ. Mai exact, nu este întotdeauna posibil și nici atât de necesar să scapi de un anumit tip de accent, desigur, cu excepția cazului în care ai în plan o carieră într-o țară vorbitoare de limba engleză. O pronunție slabă creează o barieră suplimentară în comunicarea orală cu alți vorbitori.

Fără îndoială, cea mai simplă și cea mai eficientă modalitate de a-ți îmbunătăți pronunția este în cadrul cursurilor de limba engleză. Asta deoarece alături de un profesor ai posibilitatea de a exersa și de a-ți îmbunătăți abilitățile. Centrul Lingvistic Twinkle Star organizează cursuri destinate copiilor, adolescenților și adulților, indiferent de nivelul de plecare. Mai mult, Twinkle Star este cel mai mare centru de pregătire pentru examene Cambridge din România, cu peste 5.000 de studenți în Iași, Botoșani și Piatra Neamț, dar și studenților din alte regiuni ale României, prin posibilitatea de a urma cursurile online. Centrul are 14 ani de experiență în pregătirea candidaților și a fost acreditat drept „Best Cambridge Step-by-Step Training Center în România” și „Golden Preparation Center” de către Cambridge Assessment English, componenta de examinare a Universității din Cambridge, Marea Britanie. Află mai multe detalii: www.twinklestar.ro.

De unde începem?

Îmbunătățirea pronunției ar trebui să meargă mână în mână cu îmbogățirea vocabularului și ar trebui să fie un element indispensabil al oricărui curs de limba engleză. Dacă studiezi pe cont propriu, nu poți învăța vocabularul izolat de pronunție, doar în formă scrisă și fără a rosti un cuvânt nou cu voce tare. De ce? Deoarece engleza nu este o limbă fonetică, ortografia are puțin de-a face cu modul în care sună un cuvânt atunci când este pronunțat de un vorbitor nativ. Cu siguranță, de mai multe ori ai memorat perfect o frază (sau mai bine zis ortografia ei), sensul și utilizarea ei în context, doar pentru a afla din întâmplare că pronunția ta nu este cea corectă. Desigur, toată lumea are dreptul să greșească și fiecare dintre noi face unele erori, inclusiv vorbitorii nativi, dar limbajul este folosit în primul rând pentru comunicare, astfel că cu cât pronunția ta va fi mai bună, cu atât vei avea parte de mai multe conversații plăcute și eficiente.

Ceea ce funcționează cel mai bine atunci când înveți pronunția este ascultarea de materialele audio și video. Nu există o metodă mai bună decât repetarea regulată a cuvintelor (sau chiar a propozițiilor întregi) pronunțate de vorbitorii nativi și copierea cât mai fidelă a melodiei și intonației limbajului. După cum am menționat deja, pronunția diferă uneori dramatic în funcție de naționalitate (este suficient să comparăm, de exemplu, engleza francezilor și germanilor), așa că întotdeauna este o idee bună să ne ghidăm după exprimarea vorbitorilor nativi.

Cele mai citite articole

De asemenea, merită să te împrietenești cu un dicționar online (de exemplu, Diki, Cambridge sau Oxford) și să verifici pronunția fiecărui cuvânt atunci când îl înveți. Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere faptul că nu fiecare cuvânt va suna la fel atunci când este rostit de un vorbitor nativ în context. Pentru a înțelege mai bine aceste tipuri de nuanțe, trebuie să exersezi ascultarea în același timp. De fapt, ascultarea limbii engleze ar trebui să te însoțească în fiecare zi. Abia atunci ai șansa de a te familiariza cu sunetul natural al unei limbi străine și, astfel, de a înțelege mai bine pronunția vorbitorilor nativi.

Pronunție britanică sau cea americană?

Decizia îți aparține! Cel mai bine este să hotărăști singur care opțiune ți se potrivește cel mai bine și să te concentrezi pe aceasta, alegând materialele potrivite în acest sens. Ține cont de faptul că ambele versiuni sunt perfect corecte, niciuna dintre ele nu este mai bună sau mai proastă, sunt doar diferite. Cu toate acestea, dacă vrei să-ți îmbunătățești pronunția în cadrul cursurilor de limba engleză, interesează-te mai întâi ce versiune este predată pentru a evita dezamăgiri inutile mai târziu.

Când este prea târziu pentru îmbunătățirea pronunției?

Niciodată nu este prea târziu să începem să lucrăm perfecționarea pronunției. Vârsta este probabil cea mai comună scuză pe care cursanții o folosesc. Cu toate acestea, pronunția poate fi îmbunătățită în fiecare etapă a învățării și, contrar aparențelor, cunoașterea avansată a limbii nu înseamnă că te poți culca pe o ureche. De multe ori, vorbitori care au cunoștințe medii de limbă au o pronunție foarte bună (în mare parte tineri), însă există și numeroase cazuri în care cursanți de nivel avansat au deficiențe majore de pronunție. Totul depinde de abilitățile individuale ale elevului, nu de nivelul de avansare ca atare.

Este obligatorie folosirea unui tabel fonetic?

În cazul cursurilor organizate, profesorul ar trebui să audă și să înțeleagă diferențele dintre semnele individuale pentru a le putea transmite elevilor, însă acest lucru nu este neapărat obligatoriu pentru cursanți, pentru care aceste simboluri de foarte multe ori fie nu înseamnă nimic, fie sunt pur și simplu greșite. O modalitate mult mai bună este să înveți diferențele în pronunția sunetelor individuale pe exemple specifice de cuvinte, de exemplu, cu ajutorul așa-numitelor perechi minime, adică acele cuvinte care diferă unele de altele printr-un singur sunet.

Contează accentul?

Amintește-ți mereu că accentul nu este același cu pronunția, deși mulți oameni confundă cele două aspecte. În timp ce pronunția are un impact major asupra comunicării între două persoane, accentul nu este neapărat atât de important. Un accent nativ într-o limbă străină este absolut firesc și nu ar trebui să fie un motiv de jenă, deși mulți studenți îl percep ca atare. Dacă tocmai îți începi aventura în limba engleză sau dacă nivelul tău nu este mai mare de B2, te poți concentra în primul rând pe pronunția corectă, nu pe accentul ca atare. Foarte des, un accent corect vine cu timpul pe măsură ce exersăm pronunția și intonația într-o limbă străină. Depinde mult și de abilitățile și predispozițiile individuale ale unei anumite persoane.

Un accent natural este extrem de greu de eliminat și este practic imposibil de depășit pentru adulții care nu locuiesc într-o țară vorbitoare de limbă engleză sau nu s-au născut acolo. În plus, chiar și în ciuda practicii, a traiului în străinătate și a lucrului la pronunție, poți păstra urme ale unui accent, care în urechile unui vorbitor nativ va suna întotdeauna străin. Cu alte cuvinte – un englez sau un american nu va fi păcălit. Deci, pe termen lung, nu are rost să ne îngrijorăm, fiind indicat să ne concentrăm pe acele aspecte ale limbii asupra cărora avem un impact real, cum ar fi ca pronunția.

În cele din urmă, pentru o pronunție corectă, dar și pentru îmbunătățirea abilităților generale în ceea ce privește limba engleză, optează pentru cursurile predate de profesori specializați. Poți opta pentru lecții în sistem hibrid organizate de Centrul lingvistic Twinkle Star: www.twinklestar.ro.

Cele mai citite articole