Irigația este o componentă vitală a agriculturii moderne, asigurându-se că culturile primesc cantitatea adecvată de apă pentru a crește și a produce recolte bogate. Pentru culturile de dimensiuni mari, eficiența și fiabilitatea sistemului de irigații sunt esențiale pentru a asigura o distribuție uniformă a apei pe întreaga suprafață cultivată.

1. Sisteme de aspersoare

 • Aspersoarele sunt ideale pentru culturile de dimensiuni mari datorită capacității lor de a acoperi o suprafață mare într-un timp scurt.
 • Aceste sisteme de irigații moderne utilizează duze pentru a dispersa apa într-un model uniform peste culturi, asigurându-se că fiecare plantă primește cantitatea adecvată de apă.
 • Pot fi utilizate atât sisteme fixe, cât și sisteme mobile de aspersoare, în funcție de nevoile specifice ale terenului agricol.

2. Sisteme de picurare

 • Sistemele de picurare sunt eficiente pentru culturile de dimensiuni mari, deoarece livrează apa direct la rădăcini, minimizând pierderile prin evaporare și scurgere.
 • Aceste sisteme constau în conducte cu orificii mici (picurători) care eliberează apa în mod controlat la baza fiecărei plante.
 • Sistemele de picurare sunt de obicei mai economice în ceea ce privește consumul de apă și pot fi ușor reglate pentru a satisface cerințele specifice ale fiecărei culturi. Sunt folosite inclusiv în culturile de topinambur, pentru a obține plante sănătoase.

3. Sisteme de irigație prin inundare

 • Pentru culturile de dimensiuni mari, sistemul de irigație prin inundare poate fi o opțiune simplă și eficientă.
 • Acest sistem implică inundarea temporară a terenului agricol cu apă, permițând apei să se infiltreze în sol și să ajungă la rădăcinile plantelor.
 • Deși poate fi mai puțin eficient din punct de vedere al economiei de apă în comparație cu alte sisteme, irigația prin inundare poate fi adecvată pentru anumite tipuri de culturi și condiții de teren.

4. Sisteme de irigație pivotante

 • Sistemele de irigație pivotante sunt potrivite pentru culturile de dimensiuni mari, cum ar fi cele cerealiere sau de furaje.
 • Aceste sisteme utilizează brațe pivotante montate pe un sistem de rulare pentru a distribui apa într-un model circular pe întreaga suprafață a terenului agricol.
 • Sistemele de irigație pivotante sunt eficiente în utilizarea apei și pot fi ușor adaptate pentru a se potrivi topografiei terenului și cerințelor specifice ale culturilor.

5. Sisteme de irigație prin jeturi

5. Sisteme de irigație prin jeturi

Sursa foto

 • Sistemele de irigație prin jeturi sunt o opțiune potrivită pentru culturile de dimensiuni mari care necesită o distribuție uniformă a apei.
 • Aceste sisteme utilizează duze sau sprinklere montate pe conducte care pulverizează apa într-un jet fin deasupra culturilor.
 • Sunt flexibile și pot fi ajustate pentru a se potrivi nevoilor specifice ale culturilor și condițiilor de teren.

6. Sisteme de irigație subterană

 • Sistemele de irigație subterană, cum ar fi cele cu tuburi perforate sau sistemul de irigație prin tuburi subterane, sunt ideale pentru culturile de dimensiuni mari care necesită o distribuție precisă a apei la rădăcini.
 • Aceste sisteme distribuie apa direct în sol, permițând unei culturi să absoarbă eficient apa și substanțele nutritive necesare pentru creștere.
 • Sunt adesea utilizate în culturile perene sau în culturile care necesită o udare constantă și uniformă pe întreaga suprafață a terenului agricol.

De ce este important să alegi sistemul de hidratare potrivit pentru culturile de dimensiuni mari?

Conform Carleton, este crucial să alegi sistemul de hidratare potrivit pentru culturile de dimensiuni mari din mai multe motive:

 • Eficiența utilizării apei: Un sistem de irigație adecvat poate ajuta la utilizarea eficientă a apei, distribuind-o uniform și optim către plante. Astfel, se minimizează pierderile prin evaporare și scurgere și se optimizează absorbția de către rădăcini.
 • Cresterea randamentului culturilor: O hidratare adecvată este esențială pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a culturilor. Un sistem incorect de irigare poate duce la sub- sau supra-irigare, afectând negativ randamentul culturilor.
 • Reducerea costurilor: Un sistem eficient de irigație poate contribui la reducerea costurilor prin economisirea resurselor precum apa și energia. De asemenea, poate reduce costurile de muncă și de întreținere asociate cu irigarea manuală.
 • Optimizarea utilizării terenului: Sistemele de irigație potrivite pot ajuta la maximizarea utilizării terenului agricol, asigurând o acoperire uniformă a apei pe întreaga suprafață cultivată. Acest lucru este crucial pentru obținerea unui randament maxim din terenurile agricole de dimensiuni mari.
 • Adaptabilitate la condițiile locale: Un sistem de irigație potrivit trebuie să fie adaptabil la condițiile locale de sol și climă, precum și la cerințele specifice ale culturilor cultivate. Alegerea unui sistem adecvat poate ajuta la asigurarea succesului și rentabilității culturilor pe termen lung.

Ce înseamnă de fapt culturi de dimensiuni mari?

Cele mai citite articole

Termenul „culturi de dimensiuni mari” se referă la suprafețe agricole extinse sau la ferme de mari dimensiuni care sunt utilizate pentru cultivarea anumitor culturi sau pentru practicarea agriculturii la scară largă. Aceste culturi pot include, dar nu sunt limitate la, cereale (cum ar fi grâul, porumbul, orezul), legume (cum ar fi cartofii, sfecla de zahăr), plante oleaginoase (cum ar fi soia, rapița), sau alte culturi specifice regiunii sau climatului.

Culturile de dimensiuni mari sunt de obicei gestionate în mod industrial sau comercial și pot acoperi sute sau chiar mii de hectare de teren agricol. Acestea necesită adesea echipamente agricole specializate și tehnologie modernă pentru a fi cultivate, irigate, protejate împotriva dăunătorilor și recoltate eficient.

Agricultorii care cultivă culturi de dimensiuni mari se confruntă cu provocări specifice legate de gestionarea și monitorizarea extensivelor suprafețe agricole, gestionarea resurselor naturale, precum și planificarea și implementarea strategiilor agricole pentru a maximiza randamentul culturilor și a obține profitabilitatea pe termen lung.

Cele mai citite articole