Originea ușilor glisante datează de mii de ani. Se știe prea bine că în Japonia acestea erau ușile preferate pentru a separa încăperile unei case. Le putem numi fără teama de a greși simple paravane, din moment ce aceste uși glisante nipone erau realizate inițial din hârtie. 

Poate că în zonele calde ele se pot folosi și acum, însă pe scară largă, acum, la început de mileniu 3, la mare modă sunt asemenea modele de uși de sticlă. Așadar, un alt material eco-friendly 100%!

Ușile glisante, uși nemuritoare, mereu în trend

Principiul de funcționare a ușilor glisante a rămas neschimbat de peste 2000 de ani: panourile se mișcă de-a lungul unor șine de ghidare. Dar și aici materialele din care s-au confecționat respectivele componente de alunecare a ușilor schimbat radical. Șinele de piatră sau de lemn pentru ușile glisante au fost înlocuite cu profile metalice, iar în loc de hârtie de orez a apărut sticla.

Variatele tipuri de sisteme și mecanisme de deschidere, tipuri de ghidaje și chiar compoziții ale sticlei sunt acelea care fac în acest moment diferența.

Te-ar tenta și pe tine achiziția unei uși glisante… din sticlă?

În formă tradițională, există două panouri de sticlă ce compun o astfel de ușă complexă: unul este fix și rămâne staționar, iar al doilea glisează de-a lungul ghidajului, paralel cu primul panou. Această soluție este folosită mai puțin în imobilele rezidențiale, putând fi întâlnită mai degrabă la restaurante și grădini cu specific oriental.

Dacă avem un spațiu mic și slab luminat, idealul este ca ușile glisante, interioare sau exterioare (care dau spre terase, balcoane, spre exemplu), să fie confecționate din sticlă transparentă, pentru a lăsa razele soarelui să treacă nestingherite în încăperile alăturate sau de afară înăuntru.

Ușile glisante sunt, probabil, cele mai versatile elemente constructive. Ele ne pot face să câștigăm mai mult spațiu în casa noastră sau la locul de muncă. Sunt ideale pentru separarea sau alăturarea unei săli de mese și a unui living, a unui dormitor cu o baie, a unui dormitor cu o terasă etc. 

Cele mai citite articole

O astfel de ușă de sticlă glisantă se mișcă ușor. Fără clanțe, fără chei, se deschid fără efort, spre satisfacția acelui ce o folosește.

În prezent se găsesc uși de sticlă interioare glisante într-o multitudine de stiluri, de aceea persoanele ce și le doresc spre a le monta în locuințele lor, chiar au de unde alege.

Pentru imobilele rezidențiale moderne (inclusiv garsoniere și apartamente), cel mai practic ar fi ca la deschiderea unor astfel de uși, panourile de sticlă să intre într-o nișă specială săpată în perete (ca un buzunar), ascunzându-se astfel de spațiul din jur. Mai nou ele sunt deschise și închise ultramodern, automat, deoarece pot ca să fie comandate folosind o telecomandă.

Din nefericire, această variantă de uși de sticlă glisante e pretabilă mai ales acelor case care se construiesc acum, iar proiectele includ instalarea acestora din start.

Îți construiești o casă nouă? Nu uită să treci și ușile glisante de sticlă în proiectul inițial, dacă ți le dorești!

Altfel, dacă casa e deja construită, s-ar putea să nu fie atât de ușor să se monteze o astfel de ușă de sticlă care se ascunde în perete când este deschisă.

Totuși, acolo unde este posibil modelul specific, glisant, al ușii de sticlă de acest gen oferă camerei o vedere panoramică, mai multă lumină naturală și acces constant la aerul exterior. O cameră unde este montată o asemenea ușă arăta mai liberă, mai aerisită, mai confortabilă, mai conectată la mediul exterior (mai ales dacă face legătura cu o terasă sau cu o grădină înverzită).

Există încă multe persoane care consideră că ușile glisante sunt destinate aproape exclusiv legăturii cu exteriorul unui imobil, dar în ultimii ani  se constată o deschidere din partea clienților și spre achiziția pe scară mai largă a ușilor de sticlă glisante pentru interior care sunt destinate ca să facă ușoară conectarea a două încăperi.

Nu e nevoie decât de o singură mișcare pentru a combina spații diferite într-unul singur, transformând instant  două camere de dimensiuni mici într-una foarte confortabilă.

Vrei să afli detalii despre ușile de sticlă de la specialiști adevărați? Le găsești, pe site-ul xglas.eu al celor de la Glas Expert!

Cele mai citite articole