Lansarea pe 26 februarie a filmului realizat de Simcha Jacobovici si James Cameron, in care se sustine ca un mormant descoperit in 1980, in cartierul Talpiot, din partea noua a Ierusalimului, este locul in care a fost inmormantat Iisus Hristos, a produs o adevarata isterie mediatica, provocata si dorita ca efect publicitar de insisi protagonistii acestei iresponsabile mistificari.

Cele mai citite articole

Credinciosii crestini, aflati in aceasta perioada in chiar Postul Sfintelor Pasti, nu vor da, cu siguranta, crezare unei asemenea blasfemii, cu atat mai mult, cu cat toate dovezile biblice, arheologice, precum si marturiile pelerinilor crestini din primele secole atesta ca Mantuitorul lumii, Iisus Hristos, a fost inmormantat in apropierea Golgotei, locul unde a fost rastignit, spatiu care astazi se afla inclus in incinta imensei Biserici a Sfantului Mormant, care este administrata de Patriarhia Ortodoxa a Ierusalimului.

Despre cateva din marturiile care vorbesc despre adevaratul mormant al Domnului a vorbit intr-un interviu pentru Radio Trinitas pr. lect.dr. Constantin Preda, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa Justinian Patriarhul” din Bucuresti. Iata ce spune sfintia sa: “Dovezile cele mai vechi despre autenticitatea mormantului in care a fost asezat trupul Mantuitorului Iisus Hristos si din care a inviat le avem, in primul rand, in cele patru Evanghelii canonice… si intr-o evanghelie apocrifa numita «Evanghelia lui Petru». Sunt documente istorice datate la sfarsitul secolului I, intemeiate pe marturiile oculare autentice ale primelor generatii de crestini. In locul numit de Evanghelii «al Golgotei», «al calvarului» sau «al Capatanei», in afara zidurilor Cetatii Ierusalimului secolului I, in acest loc a fost inmormantat Mantuitorul Iisus Hristos, in mare graba, intr-un mormant care nu-I apartinea Lui, pentru ca El a fost permanent in predica misionara, incat nu a avut un loc unde sa fie inmormantat, iar mormantul a fost pus la dispozitie de un om bogat al vremii aceleia – Iosif din Arimateea – intr-o gradina care ii apartinea lui, in afara cetatii Ierusalimului. De ce spun in graba ? Pentru ca, spun Evangheliile, a fost infasurat numai in Giulgiu si acolo a fost depus, iar femeile, in ziua urmatoare, au vrut sa vina si sa completeze ritualul funerar, care prevedea ungerea cu miresme a trupului, deoarece numai piatra mormantului fusese unsa cu mir si cu aloe, insa totul s-a facut in graba si, de aceea, nu au putut sa spele trupul si sa unga ranile, asa cum se cuvenea potrivit ritualului iudaic”.

Autenticitatea Sfantului Mormant, dovedita de arheologi

Faptul ca actualul mormant este cel autentic, in care a fost depus trupul Mantuitorului, este dovedit si de sapaturile arheologice facute in anii ‘50 la Ierusalim, ale caror rezultate au fost stranse in trei volume imense, precum si de marturisirea comunitatii Bisericii mame, care era alcatuita de evreii convertiti la crestinism din Orasul Sfant. “Ei s-au adunat imediat dupa anul 30, cand a murit si a inviat Mantuitorul, in acel loc, ca sa savarseasca Sfanta Liturghie pe locul unde fusese depus trupul Domnului si inviat. Aceasta memorie a locului a fost pastrata si transmisa in cultul Bisericii primare din Ierusalim pana in secolul III”, spune parintele Preda.

Cele mai citite articole