Aloe vera este o plantă medicinală care a fost folosită de mii de ani pentru a trata diferite condiții de sănătate. De obicei, gelul de aloe vera poate fi utilizat direct dintr-o plantă naturală sau sub forma unui produs farmaceutic.Cremele și unguentele cu aloe vera conțin gelul transparent găsit în frunzele sale. Aceste produse pot fi aplicate local pentru a trata mai multe afecțiuni ale pielii. De asemenea, aloe vera este comercializată și sub formă de capsule sau lichide pentru administrarea internă pentru a promova sănătatea și bunăstarea.Iată ce beneficii pentru sănătate îți poate aduce utilizarea acestei plante în viața de zi cu zi:

1. Ajută la vindecarea arsurilor

Datorită proprietăților sale calmante, hidratante și răcoritoare, aloe vera este adesea folosită pentru tratarea arsurilor. Deși sunt necesare mai multe cercetări științifice, dovezile disponibile sugerează faptul că gelul de aloe poate fi benefic pentru vindecarea rănilor provocate de arsuri (1).

Dacă ai o arsură ușoară sau solară, aplică aloe vera de câteva ori pe zi pe zona afectată. Dacă ai o arsură severă, solicită ajutor medical înainte de a aplica orice produs.

2. Îmbunătățește sănătatea digestivă

Administrarea suplimentelor alimentare cu aloe vera poate aduce beneficii tractului digestiv și poate ajuta la calmarea și vindecarea afecțiunilor de la nivelul stomacului, inclusiv sindromul intestinului iritabil (2).

În plus, aloe vera poate ajuta la inhibarea creșterii bacteriilor H.pylori, care se găsesc în tractul digestiv și pot duce la apariția ulcerelor.

3. Ajută la promovarea sănătății orale

Pasta de dinți și apa de gură cu aloe vera sunt opțiuni naturale pentru îmbunătățirea igienei orale și reducerea plăcii bacteriene.

Rezultatele unui studiu din 2017 au dovedit că persoanele care au folosit aceste produse cu aloe vera au prezentat îmbunătățiri semnificative la nivelul sănătății orale, fără a experimenta orice efecte adverse (3).

4. Ajută la ameliorarea acneei

Utilizarea frunzelor proaspete de aloe vera asupra pielii afectate de acnee poate ajuta la ameliorarea simptomelor. De asemenea, există produse farmaceutice pe bază de aloe special concepute pentru acnee, inclusiv produse de curățare pentru față, tonere și creme. Acestea au avantajul suplimentar de a conține și alte ingrediente naturale eficiente (1).

Produsele pentru tratarea acneei pe bază de gel de aloe vera pot fi mai puțin iritante pentru piele decât tratamentele tradiționale. Adresează-te medicului dermatolog pentru cel mai pun plan de tratament împotriva acneei.

5. Ameliorează fisurile anale

Dacă te confrunți cu fisuri anale, aplicarea unei creme pe bază de aloe vera pe zona afectata de mai multe ori pe zi poate ajuta in tratarea problemei.

Un studiu din 2014 a constatat că utilizarea cremelor care conțin pulbere de gel de aloe vera a fost eficientă în tratarea fisurilor anale cronice (4). S-au putut vedea îmbunătățiri în ameliorarea simptomelor de durere și sângerare la defecare.

Care este doza corespunzătoare de aloe vera pe care ar trebui să o folosești?

Cele mai citite articole

Cremele și gelurile variază în funcție de doza de aloe vera conținută. Unele creme pentru arsuri minore pot avea doar 0,5% aloe vera. Alte produse utilizate pentru psoriazis pot conține până la 70% aloe vera (5).

Pentru constipație, unele persoane folosesc între 100 și 200 de miligrame de suc de aloe vera sau 50 de miligrame de extract de aloe vera zilnic, în funcție de necesități (5).

Consumul intern excesiv de aloe vera poate fi periculos. Adresează-te medicului pentru mai multe sfaturi despre cum să utilizezi această plantă în mod corespunzător.

Află mai multe informații despre beneficiile și proprietățile aloei vera aici.

Aloe vera este, în general, sigură pentru majoritatea oamenilor, dar dacă te confrunți cu o problemă de sănătate adiacentă sau urmărești un plan de tratament medicamentos, adresează-te medicului înainte de utilizarea oricărui produs farmaceutic suplimentar.

Disclaimer: Acest articol este redactat în scop informativ și nu înlocuiește un consult de specialitate. Adresează-te medicului pentru cele mai bune indicații despre cum poți folosi aloe vera pentru îmbunătățirea sănătății tale.

Surse de informare:

(1) Cronkleton, E. (2018). How to Use Fresh Aloe Vera. How to Use Aloe Vera Plant: Benefits, Risks, and More (healthline.com)

(2) Hong, S.W. et al. (2018). Aloe vera Is Effective and Safe in Short-term Treatment of Irritable Bowel Syndorme: A Systematic Review and Meta-analysis. Journal of Neurogastroeneterology and Motility, pp. 528-535. <italic>Aloe vera</italic> Is Effective and Safe in Short-term Treatment of Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-analysis (jnmjournal.org)

(3) Khatri, S.G. (2017). Antiplaque, Antifungal Effectiveness of Aloevera Among Intelectually Disabled Adolescents: Pilot Study. Pediatric dentistry, pp. 434 – 438. Antiplaque, Antifungal Effectiveness of Aloevera Among Intellectually Disabled Adolescents: Pilot Study – PubMed (nih.gov)

(4) Rahmani, N. et al. (2014). Effects of Aloe vera cream on chronic anal fissure pain, wound healing and hemorrhaging upon defection: a prospective double blind clinical trial. European Review for Medical and Pharmacological Sciences, pp. 1078 – 1084. Effects of Aloe vera cream on chronic anal fissure pain, wound healing and hemorrhaging upon defection: a prospective double blind clinical trial – PubMed (nih.gov)

(5) Griffin, R.M. (2023). Aloe Vera. Medically Reviewed by RD Zelman, K.M. Aloe Vera: Health Benefits, Common Uses, Side Effects, and Risks (webmd.com)

Cele mai citite articole