Un zâmbet sănătos și frumos este un dar prețios pentru oricine, iar dezvoltarea corespunzătoare a danturii în copilărie este esențială pentru a asigura un zâmbet strălucitor pe termen lung. Aparatele dentare au devenit o soluție importantă pentru corectarea problemelor de aliniere și ocupație dentară în rândul copiilor. 

Acest articol explorează beneficiile aparatelor dentare pentru dezvoltarea dentiției copiilor, tipurile de aparate disponibile, momentul potrivit pentru a le pune și alte aspecte importante legate de acest subiect.

Tipuri de aparate dentare la copii

 1. Aparate Dentare Tradiționale: Acestea includ brațe și arcuri metalice pentru corectarea alinierii dinților și ocupației dentare. Sunt eficiente pentru o varietate de probleme ortodontice, dar pot fi mai vizibile.
 2. Aparate Dentare Transparente: Aparatele dentare din materiale transparente sau ceramice sunt mai puțin vizibile și pot fi potrivite pentru copiii care doresc să aibă un aspect estetic mai puțin influențat de aparatul dentar.
 3. Aparate Dentare Mobile (Mobile): Acestea sunt aparate detașabile, cum ar fi aparatele dentare de înălțime, care pot fi îndepărtate de către copil pentru perierea și curățarea obișnuită a dinților.

Avantajele aparatelor dentare la copii

 • Corectarea Problemei Devreme: Aparatele dentare pot corecta problemele de aliniere și ocupație dentară în timpul copilăriei, prevenind complicații și tratamente mai complexe în viitor.
 • Dezvoltarea Corespunzătoare a Maxilarelor: Aparatele dentare pot contribui la dezvoltarea adecvată a maxilarelor, asigurând spațiu suficient pentru dinții permanenți să crească în mod corespunzător.
 • Prevenirea Complicațiilor: Corectarea problemelor ortodontice poate preveni complicații ulterioare, cum ar fi dificultățile de vorbire, mestecare și igienă orală.
 • Aspect Estetic Îmbunătățit: Aparatele dentare transparente sau ceramice oferă opțiuni estetice pentru copiii care doresc să-și mențină încrederea în timpul tratamentului.

Când se pun aparate dentare la copii 

Perioada potrivită pentru a pune aparate dentare la copii variază în funcție de dezvoltarea danturii și a maxilarelor fiecărui copil. De obicei, un ortodont recomandă evaluarea danturii copilului în jurul vârstei de 7 ani, când apar dinții permanenți și pot fi observate eventualele probleme de aliniere. În funcție de caz, aparatul dentar poate fi pus în timpul copilăriei mici sau la adolescență.

Cele mai citite articole

La ce vârstă sunt indicate aparatele dentare

Punerea aparatelor dentare poate varia, dar, în general:

 • Aparate Mobile: Pot fi recomandate pentru copii cu vârsta în jur de 6-10 ani, când pot ajuta la corectarea problemelor minore de aliniere și la dezvoltarea maxilarelor.
 • Aparate Permanente: De obicei, sunt puse la adolescență, în jurul vârstei de 12-14 ani, când majoritatea dinților permanenți au ieșit.

De ce sunt aparatele dentare importante

Aparatele dentare nu sunt doar pentru aspectul estetic al zâmbetului, ci joacă un rol crucial în sănătatea orală pe termen lung. Corectarea problemelor ortodontice poate preveni complicații, cum ar fi uzura inegală a dinților, problemele de vorbire și disconfortul în timpul masticației.

Alte aspecte de luat în considerare

 • Colaborarea Cu Ortodontul: Este important să lucrezi îndeaproape cu ortodontul în alegerea tipului potrivit de aparat dentar și pentru a urma planul de tratament recomandat.
 • Îngrijirea și Igienea: Copiii trebuie să fie educați cu privire la importanța igienei orale adecvate în timpul purtării aparatului dentar pentru a preveni problemele și infecțiile.

Aparatele dentare joacă un rol esențial în dezvoltarea sănătoasă a dentiției copiilor. Alegerea timpurie și corectă a aparatului dentar, colaborarea cu ortodontul și o bună igienă orală pot asigura un zâmbet de viitor sănătos și strălucitor pentru copilul tău. 

Cele mai citite articole