Yale electromagnetice – un simplu trend sau ceva cu adevărat revoluționar?

Folosite la început mai ales pentru uși ale hotelurilor, pentru porți sau uși de intrare în clădiri publice sau private, încuietorile electromagnetice sunt utilizate astăzi la scară din ce în ce mai largă. Avantajele pe care le oferă acestea nu sunt puține și nici de trecut cu vederea, astfel că se poate explica acest fenomen al răspândirii lor. Ce este o yală electromagnetică, cum funcționează aceasta și care sunt avantajele și dezavantajele oferite de utilizarea ei vei afla din acest articol.

Ce este o yală electromagnetică?

Yala reprezintă acel mecanism de blocare al unei uși care poate fi deschisă cu ajutorul unei chei sau printr-o comandă. Atunci când este vorba despre o yală clasică, mecanică, lucrurile sunt știute de majoritatea utilizatorilor. O astfel de yală este compusă dintr-un ansamblu care conține cutia cu mecanismul cu arc activat de cheie, cilindrul care face posibilă blocarea sau deblocarea ușii prin introducerea unei chei care este răsucită, respectiv o piesă metalică prin care se poate bloca deschiderea ușii prin încuiere. 

În ceea ce privește o yală magnetică, lucrurile se schimbă. În acest caz nu mai este nevoie de toate aceste componente, ba mai mult decât atât, nu mai este nevoie de cheie. Ușa nu va mai fi deschisă în mod clasic, prin apăsarea clanței, iar blocarea acesteia nu se va mai face prin răsucirea cheii. Întreg rolul pe care îl are cheia în această ecuație va fi luat, în cazul unei yale electromagnetice, de impulsul electric. 

Altfel spus, o yală electromagnetică este formată dintr-un electromagnet puternic care este plasat pe ușă sau pe poartă și o placă de armătură. Iar în ceea ce privește deschiderea ușii, există atât opțiuni de deschidere de aproape, cât și de la distanță. Poți deschide ușa sau poarta fie prin tastarea unui cod sau scanarea unui smart card, fie prin telecomandă sau interfon. 

Tipuri de yale electromagnetice (standard, cu cititor de card)

A picture containing text, indoor, wooden, woodDescription automatically generated

Cele mai citite articole

În funcție de caracteristicile pe care le au, respectiv de tehnologiile care stau la baza realizării lor, yalele electromagnetice pot fi de mai multe tipuri. Dintre acestea, sunt recunoscute și utilizate la scară largă yalele electromagnetice standard, care pot fi deschise prin simpla apăsare a unui buton plasat pe ușă. 

Un al doilea tip de yale electromagnetice este reprezentat de cele cu cititor de card. Acestea sunt încuietori inteligente care se folosesc cu precădere pentru accesul în clădiri sau în blocuri și pot fi deschise cu ajutorul unui card de acces, dar și cu ajutorul unei chei mecanice, în caz de nevoie. Există chiar și modele de yale electromagnetice care pot fi acționate prin introducerea unui cod pe interfonul de acces sau prin amprentă. 

Avantajele și dezavantajele unei yale electromagnetice

Utilizarea unei yale electromagnetice implică numeroase avantaje – se poate spune că avantajele sunt mult mai multe decât dezavantajele. Înainte de toate, aceasta asigură o utilizare simplă și extrem de confortabilă, mai ales că poți uita de grija cheii atunci când ajungi acasă. Printr-o simplă comandă poți descuia poarta sau ușa. 

Mai mult decât confortul pe care îl oferă, o broască magnetică oferă și un plus de siguranță, pentru că doar acele persoane care cunosc codul de acces vor putea intra. De asemenea, o astfel de yală este inviolabilă – cutia este imposibil de demontat, iar blocarea acesteia nu poate fi forțată. 

Iar pe lângă toate acestea, o yală magnetică are și un aspect estetic deosebit, ceea ce completează în mod perfect funcționalitatea sa, astfel că o transformă într-o soluție completă pentru oricine. 

Unul dintre puținele dezavantaje care i se pot reproșa este reprezentat de faptul că nu pot fi acționate în cazul unei pene de curent, însă pentru cazurile de acest fel, se poate adapta o soluție de urgență și se poate face deschiderea cu o cheie mecanică. 


Cele mai citite articole