Specialiștii de TC Romania Crown Cool pot să dea cele mai bune sfaturi antreprenorilor HoReCa despre modelele de camere frigorifice (congelare rapidă și refrigerare) care sunt cele mai potrivite pentru afacerile lor, în mod individualizat.

De ce ai nevoie de o cameră frigorifică?

Munca de succes a unei unități de catering depinde nu numai de un interior frumos și de un bucătar priceput. Gustul mîncării preparate, care, la rândul său, este asociat cu calitatea și prospețimea produselor, are o mare importanță asupra prezenței la o cafenea sau restaurant. 

Echipamentele frigorifice specializate ajută la asigurarea prospețimii cărnii, fructelor și legumelor, laptelui, ouălor.

Camerele frigorifice moderne sunt o unitate de înaltă tehnologie echipată cu un generator de refrigerare, echipamente de ventilație și senzori de control. În comparație cu soluțiile gata fabricate de uz casnic sau chiar profesional, instalațiile de tip camere reci care sunt concepute pentru unitățile de catering sunt mai eficiente, deoarece sunt proiectate în funcție de nevoile și capacitățile unei anumite unități. 

Sistemul de răcire propriu-zis poate fi instalat în interiorul sau în exteriorul camerei (compartimentului de stocare), ceea ce economisește spațiu util. Pentru nevoile unei cafenele sau restaurant, poți construi chiar și mai multe camere cu regimuri diferite de temperatură pentru a economisi alimente la temperatura optimă pentru acestea.

Etapele construcției unei camere frigorifice pentru o unitate de alimentație publică

Pentru fiecare cafenea sau restaurant individual, se dezvoltă un proiect individual de cameră rece (refrigerare, congelare), deoarece se ia în considerare: 

• dimensiunile camerei (dacă acel echipament frigorific urmează să fie construită în interior);

• condițiile de lucru așteptate;

• volumele de produse care vor fi depozitate la frigider;

• dorințele clientului.

La crearea unui proiect, sunt luați în considerare parametrii de mai sus, deoarece aceștia afectează direct selecția echipamentului, volumul intern al camerei, microclimatul pe care îl va suporta unitatea de refrigerare. De asemenea, sunt luate în considerare și alte elemente precum ar fi: necesitatea de a instala o fereastră de vizualizare a ceea ce se află în camera de răcire, tipul de uși etc. Specialiștii pregătesc documentația de proiectare și deviz, care mai apoi este aprobată de client.

Dacă echipamentul frigorific este construit în aer liber, atunci un pas obligatoriu este pregătirea unei fundații plane și solide. Fundația este în curs de construire, deoarece distorsiunile structurii sunt inacceptabile și pot duce la defecțiuni în funcționarea camerei frigorifice.

Important: foile de poliuretan au placare din aluminiu. Pentru depozitele frigorifice care vor fi instalate în exterior (curte interioară a localului sau chiar stradal), de regulă se folosesc panouri, acoperite cu tablă pe ambele părți. Uneori, pentru structurile care sunt construite în interior, este suficientă o placare metalică din blocuri de poliuretan pe o parte.

Grosimea panourilor din poliuretan poate varia de la 10 la 12 cm. În faza de proiectare, inginerii aleg cea mai bună opțiune pentru materialul termoizolant pentru un anumit depozit. Blocurile sunt ferm conectate între ele într-un mod de blocareși dacă este necesar, întreaga structură este dezasamblată rapid în ordine inversă.

Cele mai citite articole

Construcția unui astfel de sistem de stocare nu implică utilizarea de echipamente grele, ceea ce reduce semnificativ costul proiectului.

Ținând cont de dimensiunea încăperii, precum și de temperatura care trebuie menținută constant în depozit, specialiștii selectează echipamentele necesare în faza de proiectare. Când pereții camerei sunt construiți, se instalează un sistem de ventilație, generatoare de frig, automatizări diverse, care vor monitoriza indicatorii de temperatură și umiditate, îi vor transmite unui monitor de la distanță și vor semnala defecțiunile atunci când apar.

Avantajele unei camere frigorifice pentru un restaurant

O astfel de depozitare într-un echipament de răcire individualizat cu un microclimat constant în interior are o serie de avantaje incontestabile față de instalațiile gata făcute. Acestea includ:

• economii semnificative de spațiu, deoarece depozitul poate fi construit în orice colț al clădirii, ținând cont de configurația camerei, în funcție de dimensiunile date;

• prețul proiectului va fi mult mai mic decât achiziționarea de frigidere gata făcute pentru același volum de produse care vor fi economisite;

• materialele de construcție ale camerei frigorifice nu sunt supuse coroziunii, mucegaiului, igrasiei;

• camera rece de obicei poate fi montată și demontată cu ușurință, dacă este necesar, poate fi mutată fără dificultăți structurale speciale;

• pereții unui astfel de depozit sunt ușor de curățat de murdărie, ceea ce permite menținerea nivelului necesar de igienizare;

• capacitatea de a construi inițial un depozit frigorific cu condițiile de temperatură și umiditate necesare pentru scopuri specifice.

O cameră frigorifică pentru un restaurant nu este doar un depozit pentru economisirea alimentelor, ci un adevărat sistem de răcire care este ușor de schimbat, mutat și completat, inclusiv echipamente, în funcție de nevoile afacerii. Acesta este principalul său avantaj față de soluțiile gata făcute care sunt oferite în prezent pe piața specializată.

Camerele frigorifice pentru restaurante diferă prin tipul de unitate frigorifică:

• toate echipamentele sunt amplasate într-o singură unitate (carcasă);

• răcitorul de aer este plasat în interiorul camerei, iar echipamentul de condensare și compresorul se montează în exteriorul acesteia.

Prima variantă este ideală pentru un spațiu mic de restaurant cu o cantitate mică de stoc depozitat, iar sistemul split va fi cea mai bună opțiune pentru o unitate de catering cu un trafic mare de vizitatori, o gamă largă de preparate oferite și stocuri de produse alimentate constant. 

În concluzie, un restaurant nu poate funcționa astăzi fără un depozit modern pentru depozitarea alimentelor. O astfel de depozitare trebuie păstrată la o temperatură și umiditate constante. Problema este rezolvată de o cameră frigorifică pentru un restaurant, proiectată și construită ținând cont de nevoile concrete al unei afaceri sau ale alteia.

Intră pe tcromania.com pentru detalii!

Cele mai citite articole