În ultimii ani, din ce în ce mai multe persoane se arată interesate de achiziţionarea unei maşini electrice sau de dotarea afacerii cu un astfel de autovehicul, iar necesitatea unei staţii de încărcare electrică este impusă de această hotărâre. Maşinile electrice nu poluează, nu funcţionează pe benzină sau motorină, au performanțe ridicate şi oferă conducătorilor auto liniştea şi siguranţa de care au nevoie la volan.

Totodată, încărcarea maşinii este uşoară, iar întreţinerea acesteia costă mult mai puţin decât întreţinerea unui autoturism clasic. Maşinile electrice sunt conectate cu tehnologia de înaltă performanță şi foarte eficiente.

Conştientizarea acestor beneficii şi aspecte nu este încă foarte accentuată la nivelul țării, din cauza lipsei de informare, însă sunt şi conducători auto care află aceste avantaje şi le folosesc în interesul lor personal şi profesional.

Autonomia reală a unei maşini electrice şi importanţa unei staţii de încărcare electrică de calitate

Înainte de a achiziţiona o maşină electrică, conducătorii auto se arată interesaţi să afle informaţii despre consum, emisii şi eficiență. Maşinile electrice trebuie să treacă de testul în spatele căruia se află autonomia reală de care dau dovadă, care poate să difere. În urmă mai multor teste făcute de specialişti, s-a dovedit faptul că vara şi iarna, la temperaturi foarte înalte sau foarte joase, autonomia maşinii scade.

Cel mai mare consumator al acestui vehicul este motorul electric de tracţiune, urmat de aer condiţionat, căldură şi de sistemul de încălzire al scaunelor. Toate au un impact major asupra autonomiei maşinii. Este important de reţinut faptul că orice maşină electrică are o baterie pentru propulsie şi o baterie pentru accesorii, de 12 V, ca orice alt autoturism.

Tipuri de staţii electrice de încărcare existente pe piaţă

La momentul actual, deşi oferta pe piaţă nu este foarte generoasă în ceea ce priveşte staţiile de încărcare electrice, există companii care pun la dispoziţia cumpărătorilor:

Cele mai citite articole

·  staţii de încărcare pentru oraşe – necesare parcărilor publice;

·  staţii de încărcare pentru acasă – uşor de folosit şi de instalat;

·  staţii de încărcare pentru afacere – soluţii ideale pentru afacerile în care sunt folosite maşini electrice.

De asemenea, staţiile de încărcare electrice se mai pot împărţi în două categorii:

·  staţii de încărcare de destinaţie – uşor de instalat acasă pentru utilizatorii care nu vor să stea cu grijă că dacă staţiile publice sunt prea aglomerate sau nu funcţionează nu au cum să îşi încarce maşina;

·  staţii de încărcare rapide.

Cum se procedează pentru încărcarea maşinii electrice în călătorii mai lungi?

Conducătorii auto care deţin maşini electrice ştiu că acestea au o durată destul de mică de funcţionare pe baza unei singure încărcări. De aceea, pentru  a parcurge o distanţă mai mare decât autonomia reală a maşinii electrice, este necesară cel puţin o oprire la o staţie electrică. Momentan, aceste staţii sunt destul de restrânse, iar puterea maximă de încărcare este de 50 kW. Un încărcător portabil se va dovedi o soluţie necesară în acest sens, pentru folosirea căruia vă fi nevoie de o priză de 32 de amperi.

Cele mai citite articole